Дни след като посети украинската столица Киев, за да заснеме сцени за документалния си филм за руската инвазия, холивудският актьор и режисьор Шон Пен се озова сред хилядите бежанци, отправили се към Полша пеша, съобщи "Ройтерс".

61-годишният Пен публикува снимка в Туитър в понеделник, на която се вижда как е нарамил раница и дърпа куфар на колела, докато се движи по пътя край редица коли, простиращи се в далечината.

"Аз и двама колеги изминахме мили пеша, за да стигнем до полската граница, след като оставихме колата си встрани на пътя", казва Пен в публикацията. "Почти всички коли на тази снимка превозват само жени и деца, повечето без никакви следи от багаж. Само автомобилът е тяхно единствено ценно притежание".

Той не обяснява защо с колегите му са били принудени да оставят превозното си средство.

Говорителката на актьора в Лос Анджелис, Мара Бъксбаум, отговорила на "Ройтерс" по имейл във вторник, че Пен е "излязъл безопасно от Украйна". Тя отказа да отвърне на други въпроси относно местонахождението му или обстоятелствата около заминаването му от Украйна.

Пен беше в Киев миналия четвъртък, където присъства на брифинг за пресата на президента Владимир Зеленски в първия ден от инвазията на Русия, записвайки кадри за документален филм, описващ кризата.

В изявление миналата седмица актьорът, удостоен с Оскар за ролите си в "Mystic River" и "Milk", похвали украинския народ като "исторически символ на храброст" и нарече Украйна "върхът на копието за демократичната прегръдка на мечтите".

"Ако й позволим да се бие сама, нашата душа, като Америка, е загубена", пише Пен.

Embed from Getty Images