Шон Пен, холивудският актьор и режисьор, е в Украйна, където снима документален филм за руското нашествие, предаде Ройтерс. 

На снимки, разпространени от пресслужбата на държавния глава на страната, се вижда, че носителят на награда "Оскар" присъства на среща с медиите в президентството, докато руските военни навлизат в Украйна. Той беше с тъмни очила и яке цвят каки. Докато снима обаче, той е с бойна каска и бронежилетка.

"Режисьорът специално дойде в Киев, за да отрази всички събития, които в момента се случват в Украйна и да разкаже на света истината за руското нашествие в нашата страна", се казва в съобщение, качено на Фейсбук страницата на президентството.

"Шон Пен е сред тези, които подкрепят Украйна днес. Нашата страна му е благодарна за тази проява на смелост и честност". В публикацията се казва също, че Пен - който е известен активист по хуманитарни и политически въпроси - е разговарял с украински политически и военни фигури, както и с журналисти.

Снимка: Скрийншот "Daily Mail"

Той пътува до Украйна и през ноември, когато се срещна с военнослужещи в рамките на подготовката на документалния филм, се уточнява в съобщението. 

"Шон Пен показва смелостта, която на много други, особено на западните политици, липсва", се казва в публикацията. "Колкото повече са такива хора, истински приятели на Украйна, които подкрепят борбата за свобода, толкова по-скоро ще бъде възможно да се спре масираната атака на Русия".

Според сп. "Variety" Пен прави документалния филм за "Вайс студиос", заедно с "Вайс уърлд нюз" и "Ендевър кънтент".

Представители на холивудския актьор и режисьор не бяха открити за коментар.

Пен е бил в центъра на много антивоенни и хуманитарни операции през годините.

Той и мексиканско-американската актриса Кейт дел Кастило интервюираха мексиканския наркобос Хоакин "Ел Чапо" Гусман, докато беше в нелегалност.

През 2018 г. беше съобщено, че Пен е в Турция, правейки все още неиздаван документален филм за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на кралството. Създаде и организация покрай земетресението в Хаити през 2010 г., която помага на пострадали хора- CORE.