Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е съден от екссъпруга на бъдещата си южнокорейска жена, който го обвинява, че имал любовна връзка с нея, докато още са били женени, предаде БНР.

Южна Корея продължава да е консервативна страна, в която извънбрачните връзки бяха престъпление до 2015 г., като в някои случаи прелюбодейците бяха осъждани на затвор.

Сега такива афери може да са причина за гражданско дело.

Шрьодер (74 г.) обяви през януари, че ще се ожени за Ким Со-ън - 26 години по-млада от него южнокорейска преводачка, след разпадането на четвъртия му брак.

Ким Со-ън и съпругът ѝ се разведоха пред ноември 2017 г., а още през септември Дорис Шрьодер Кьопф - четвъртата жена на бившия германски лидер, заяви, че се развежда с него и че южнокорейката има роля за решението ѝ.

Герхард Шрьодер и Ким започнали да се срещат докато и двамата все още са били в брачни отношения, твърди бившият мъж на южнокорейката в иска за 100 милиона вона ($94 000) срещу ексканцлера. Като мотив за обезщетението той твърди, че бил подложен на "непоносим душевни страдания", посочва южнокорейската агенция Йонхап.

Тя съобщи, че гражданският иск е заведен в Семейния съд в Сеул, но не разкрива името на ищеца.

Шрьодер "продължи извънбрачната връзка с Ким, знаейки, че е омъжена, причинявайки ми непоносими душевни страдания", са казвало в документите по делото. "Нашият брак в крайна сметка се разпадна и от него трябва да бъде потърсена отговорност за това", написал още бившият съпруг.

Шрьодер заяви през януари, че Ким няма нищо общо с разпада на брака му.

Бъдещата му булка е представител в Сеул на Агенцията за икономическо развитие на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, и е работила като преводачка на Шрьодер, който бе канцлер в периода 1998-2005 г.