Фенове на Шон Конъри искат летището в Единбург, Шотландия, да бъде преименувано на емблематичния актьор, прочул се като първия екранен Джеймс Бонд, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Конъри почина на 90-годишна възраст в събота. Съпругата му впоследствие разкри, че легендарният шотландски актьор от няколко години е страдал от деменция.

Почитателите на Шон Конъри са лансирали онлайн петиция с искане летището в столицата на Шотландия да бъде преименувано в негова чест.

Конъри се превръща в любимец на публиката, ставайки първият актьор, превъплътил се в образа на Джеймс Бонд в дългогодишната филмова поредица за приключението на прочутия агент 007.

След вестта за кончината на Шон Конъри, фенове от родния му Единбург и от цял свят стартираха петиция в сайта Чейндж с искане името на столичното летище да бъде променено. Според почитателите Единбург трябва да отдаде почит към един от най-известните си синове.

Вижте снимки на Шон Конъри >>

Андрю Мортън, който застъпва тази идея, отправя призив към собствениците на летището Global Infrastructure Partners до обмислят промяната.

"Ливърпул има летище, което носи името на Джон Ленън, а Белфаст - на Джордж Бест. След кончината на един от най-известните синове на Единбург столицата на Шотландия трябва да има летище, наречено на Шон Конъри", казва Мортън.

Стотици почитатели на легендарния актьор вече са подписали петицията с надеждата призивът им да бъде чут.