Принц Хокон, престолонаследникът на Норвегия и единствен син на норвежкия крал Харалд V и кралица Соня Харалдсен, се изказа по "трудна" тема, съобщава ""People".

Embed from Getty Images

По време на разходка наследникът на норвежкия трон беше попитан от журналисти за появилата се информация, че се водят дискусии за това дали сестра му, принцеса Марта Луиза, ще запази кралската си титла или не. 

"Това е тема, която намирам за трудна", каза престолонаследникът Хокон, според "Royal Central".

51-годишната Марта Луиз се сгоди наскоро за шамана Дурек, от  Лос Анджелис, "духовен водач и надарен лечител", чиито фенове сред знаменитостите включват Гуинет Полтроу, Нина Добрев и Джеймс Ван Дер Беек. Смущаващо или не по кралските стандарти, Дурек не крие своята бисексуалност. 

"От една страна, сестра ми се сгоди и аз опознах Дурек Верет и смятам, че е приятна компания. Бил съм с него много пъти. Бих искал той да се чувства добре дошъл в нашето семейство", казва Хокон.

"В същото време се чувствам много отговорен за институцията", продължава 49-годишният син на крал Харалд V и кралица Соня, според изданието. "Ние, разбира се, забелязахме, че някои действия предизвикаха доста дискусии. Трябва да говорим за това, да намерим добър път напред. Така се пази демокрацията жива", смята още той. 

Крал Харалд преди това говори за "културния сблъсък" с американския партньор на дъщеря му.

"Ние се опознаваме все по-добре и ще говорим с него, както правим в едно семейство. Така че ще се получи. Но не обещавам, че ще се реши утре. Това е културен сблъсък, който сега забелязваме", казва той.

Смята се, че Марта Луиз, майка на три деца, е обмисляла сама да премахне титлата принцеса. Тя се отказа да използва титлата "Нейно кралско височество" през 2002 г., за да продължи кариера в развлекателната индустрия, съобщи тогава "Vanity Fair", и се съгласи да спре да използва титлата си на принцеса за бизнес начинания през 2019 г., съобщи по онова време Кралският двор по онова време.

Embed from Getty Images

През 2001 година принц Хокон се ожени за Мете-Марит Тюсем Хьойби, самотна майка с обикновено потекло, с която принцът се запознава на рок фестивал в Кристиансан. Отношението на норвежците към избора на принц Хокон е противоречиво. Много смятат, че изборът му е неправилен не само заради факта, че Мете-Марит е самотна майка, но и заради слуховете, че тя често е посещавала рейв партита в Осло-съмнителни места, които са част от ъндърграунд културата в Норвежката столица, но и с това, че бащата на първото ѝ дете е осъждан за разпространение на наркотици. Хокон и Мете имат дъщеря и син - принцеса Ингрид Александра и Свер Магнус.

Embed from Getty Images

Дискусиите относно кралската титла на принцеса Марта Луиза се случват малко след като кралица Маргрете Втора от Дания обяви, че лишава от титлите им четиримата си внуци, деца на малкия й син Йоаким.