Десет продукции се състезават за "Оскар" в категорията "Най-добър филм". Това са "Методът Уилямс", "Дюн", "Силата на кучето", "Белфаст", "CODA: Дете на глухи родители", "Не поглеждай нагоре", "Карай колата ми", "Лакрицова пица", "Nightmare Alley", "Уестсайдска история". 

Снимка: Forum Film Bulgaria

Драмата "Силата на кучето" води с 12 номинации за наградите "Оскар", а научно-фантастичният епос "Дюн" следва с 10.

Номинациите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука за 94-ите награди "Оскар" обявиха актьорите Трейси Елис Рос и Лесли Джордан. Церемонията по връчването им тази година да бъде с водещ за първи път от 2018 г. Тя е насрочена за 27 март в "Долби тиатър" в Лос Анджелис.

Екипът на "Не поглеждай нагоре"

Снимка: Getty Images

Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей", Оливия Колман за "Непознатата дъщеря", Пенелопе Крус за "Паралелни майки", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо" и Кристен Стюарт за "Спенсър" са номинирани за награда "Оскар" за най-добра актриса.

Embed from Getty Images

Носителят на "Оскар" за най-добър актьор ще бъде избран измежду Уил Смит за "Методът Уилямс", Хавиер Бардем за "Да бъдеш Рикардо", Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето", Андрю Гарфийлд за "Тик, так . . . Бум" и Дензъл Уошингтън за "Трагедията на Макбет".

Джеси Бъкли за "Непознатата дъщеря", Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история", Джуди Денч за "Белфаст", Кирстен Дънст за "Силата на кучето" и Онжаню Елис за "Методът Уилямс" получиха номинации за награда "Оскар" в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

За най-добър актьор в поддържаща роля се състезават Киърън Хайндс за "Белфаст", Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители", Коди Смит-Макфий и Джеси Племънс за "Силата на кучето" и Джей Кей Симънс за "Да бъдеш Рикардо".

Embed from Getty Images

За статуетката за най-добър режисьор ще се борят Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Кенет Брана за "Белфаст", Джейн Кемпиън за "Силата на кучето", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Рюсуке Хамагучи за "Карай колата ми". 

За най-добър чуждестранен филм са номинирани "Drive My Car", "Flee", "Ръката на Бог", "Lunana: A Yak in the Classroom" и "Най-лошият човек в света". 

Наградата "Оскар" за най-добра анимация си оспорват "Енканто", "Бягство" (Flee), "Лятното приключение на Лука", "Рая и последният дракон".