Световните фотоагенции изтеглиха от разпространение новата снимка на принцесата на Уелс с нейните деца поради опасения, че изображението е "манипулирано от източника".

Кадърът се появи в публичното пространство в неделя, след което агенции, сред които Ройтерс, Асошиейтед прес (АП), Getty Images и Агенция Франс прес (АФП) предупредиха медиите да "убият" снимката от техните системи и архиви. Според АП кадърът показва "несъответствие в подравняването на лявата ръка на принцеса Шарлот".

"Асошиейтед прес първоначално публикува снимката, която бе подадена от двореца Кенсингтън. Агенцията по-късно оттегли изображението, тъй като при по-внимателно разглеждане се усъмни, че източникът е манипулирал изображението по начин, който не отговаря на стандартите за снимки".

Въпросната фотография бе публикувана по случай Деня на майката и показва Катрин заобиколена от трите й деца - принцовете Джордж и Луи, и принцеса Шарлот. Твърди се, че фотосът е направен от престолонаследника и съпруг на Кейт, принц Уилям.

Някои кралски коментатори изразиха предположения, че е възможно снимката да е направена с изкуствен интелект или с програми, подобни на Фотошоп. Подозренията за истинността идват и заради липсващия сватбен пръстен на Кейт и позицията на ръката на принц Луи. Фотографията бе публикувана и в официалните профили на херцозите на Кеймбридж, като с нея семейството благодари на обществеността за постоянната им подкрепа и поздрави всички с Деня на майката.

На този етап от Двореца отказват коментар.

Припомняме, че това е първата публикувана снимка на принцесата на Уелс, след като миналия месец беше приета в частна болница в Лондон за операция. Принцесата беше изписана две седмици по-късно и продължи възстановяването си в Уинздор.