Тъжният романс "Минали животи" спечели наградата "Готам" за най-добър филм тази седмица, когато най-голямата драма на вечерта дойде от политическата реч на Робърт де Ниро, която според актьора е била съкратена без негово разрешение, съобщават БТА и АП.

"Готам" са американски филмови награди за независимо кино, учредени през 1991 г. Те се връчват всяка година на церемония в Ню Йорк - градът, наречен за първи път "Готам" от родения в него през 19-и век писател Уошингтън Ървинг. Тази година те се връчват за 33-ти път и имат някои особености, които ги отличават от другите филмови награди - те се избират от малки комисии, съставени от професионалисти в областта на киното, критици и журналисти, техните актьорски категории също са неутрални по отношение на пола - 10 актьори са номинирани за главна роля, а други 10 - за поддържаща. Широко разпространено е схващането, че наградите "Готам" подсказват за бъдещи носители на "Оскар".

"Минали животи" проби на фестивала "Сънданс" през януари и е на път да се спечели "Оскар", след като сега грабна приза "Готам" за най-добър пълнометражен филм. Той е режисьорски дебют на канадката от корейски произход Селин Сонг. В него Грета Лий влиза в ролята на жена, родена в Сеул, която, след като се омъжва за американец (Джон Магаро), се свързва отново с приятел от детството от Южна Корея (Тео Ю).

"Това е първият филм, който някога съм правила - много личен филм за едно необикновено чувство, което изпитах в един обикновен бар в Ийст Вилидж, на няколко пресечки оттук", каза Сонг, приемайки наградата.

Церемонията обаче излезе извън сценария, когато Робърт де Ниро, съпродуцент на "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, излезе на подиума, за да връчи почетна награда на филма. По време на изказването си де Ниро забелязва, че в аутокюто е пропусната една част. След неуспешен опит да превърти текста, той довърши речта си, а след това се върна и чете от телефона си.

"Началото на речта ми беше редактирано, изрязано", каза Де Ниро и добави: "Без мое знание!"

Де Ниро, известен с пламенната си реторика срещу бившия президент Доналд Тръмп, след това разшири темата върху това, което нарече "пост-истинско общество" в Америка, и упрекна Холивуд - по-специално Джон Уейн, за злепоставянето на индианците в по-ранните американски филми.

"Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти по време на четирите си години на поста и продължава да поддържа темпото с настоящата си кампания за отмъщение", каза Де Ниро и добави: "С всичките си лъжи той не може да скрие душата си. Той напада слабите, унищожава даровете на природата и показва неуважението си, например като използва Покахонтас като обида".

Де Ниро упрекна компанията "Епъл", която е продуцент на "Убийците на цветната луна", за промените в речта му.

"Затова ще кажа тези неща - на "Епъл" и ще им благодаря, един вид. Готъм. Бла-бла-блабла... "Епъл". Но всъщност изобщо не ми се иска да им благодаря за това, което са сторили. Как смеят да го направят!", възмути се де Ниро.

Това все пак беше голяма вечер за епоса на Мартин Скорсезе от началото на 20-и век, въпреки че режисьорът неочаквано не се появи на церемонията. Лили Гладстон, която партнира във филма на Леонардо ди Каприо, спечели наградата за най-добра главна роля - макар и не за това изпълнение.

Гладстон спечели за по-малко известен филм, излязъл по-рано през 2023 г. - "Непознатата страна" (The Unknown Country), в който играе ролята на жена, тръгнала на пътешествие из Средния Запад. Във всяка от речите си - за "Убийците на цветнатата луна" и "Непознатата страна", Гладстон похвали създателите на филма за това, че са дали приоритет на гледната точка на коренното население.

Една от най-конкурентните категории беше за най-добър международен филм. Там триумфира спечелилата "Златна палма" съдебна драма на Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Филмът на Трие спечели и наградата за най-добър сценарий.

Тази година регламентът на наградите "Готам" премахна ограничението за бюджет до 35 млн. долара за номинираните, но много високобюджетни филми все пак предпочетоха да не се представят. Продължилата с месеци стачка на Гилдията на актьорите означава, че сезонът на наградите започна по-бавно, но един от първите въпроси е дали нещо може да съперничи на диаметрално противоположните летни сензации "Барби" и "Опенхаймер".