Ако скандалът имаше образ, то най-вероятно той щеше да бъде този на Парис Хилтън - "разглезената богаташка наследница, която не спира да купонясва", както пресата често определяше блондинката в миналото. Съвсем не е лъжа, че някога името ѝ постоянно присъстваше сред заглавията на американските медии, които ожесточено се надпреварваха коя от тях първа ще публикува поредната пикантна история около нея, за да привлече колкото се може по-голям брой читатели към себе си. На пръв поглед тези еднодневни сензации, сочени като нагледен пример за позор, уронваха престижа на момичето, произхождащо от малкото милиардерски фамилии на този свят, но реалността е малко по-различна...

Всъщност онова, което повечето хора изобщо не подозират, а останалите като че ли просто отказват да повярват, е, че "празноглавото Барби на Холивуд" далеч не е толкова глупаво, за колкото се представя.

"Просто се преструвам много добре", казва тя в свое интервю пред BBC по повод премиерата на документалния си филм "This is Paris", излязъл през миналата година.

Вижте снимки на Парис >>

А думите ѝ са самата истина, защото ако до този момент Парис е успяла да докаже едно-единствено нещо, то е, че притежава изключителен бизнес нюх, помагащ ѝ да изиграе картите си така, че да получи печалба буквално от всеки свой ход, пък било то и привидно грешен. Ако човек се замисли, няма как да не стигне до извода, че зад всеки неин "гаф" стои определена цел, която тя неминуемо постига, макар и с цената на лошата реклама.

Все пак, нека не забравяме, че предприемчивата и упорита представителка на нежния пол, която днес празнува своя 40-и рожден ден, стана известна с факта, че... ами, е известна. Начинанието да се превърнеш в истинска знаменитост, изявила се в почти всяка възможна област на шоубизнеса, без да имаш необходимия талант, определено би било сериозно предизвикателство за всеки, без значение дали е роден със сребърна лъжичка в устата. И въпреки всичко Парис успя да го постигне, карайки начинанието да изглежда елементарно, като детска игра.

Как обаче се случи това?

Това е въпрос, на който безспорно си струва да потърсим отговор. На първо място нюйоркчанката очевидно отдавна е разбрала, че желаната слава идва при тези, които са склонни направят всичко за нея, привличайки всеобщия интерес към своята персона, в това число с готовност да рискуват собствения си имидж, без задръжки или притеснение. Точно като Хилтън, която още през 2003 г. доказа, че няма нищо против да го стори. В онзи период, дни преди старта на риалити шоуто "The Simple Life", в което участва заедно с Никол Ричи, уж съвсем случайно в интернет изтече неин секс запис с тогавашния ѝ партньор.

Парис и Никол Ричи в "The Simple Lifе"

Снимка: Getty Images

Но нека се върнем малко по-назад във времето, проследявайки пътя на амбициозната жена към популярността.

Парис Уитни Хилтън, в чиито вени тече впечатляващ микс от норвежка, немска, италианска, английска и ирландска кръв, е родена на 17 февруари 1981 г. и е първородното дете на бизнесмена Ричард и бившата актриса Кати, които имат още двама сина, носещи имената Барън и Конрад, както и дъщеря - Ники.

Парис с родителите си и по-малката си сестра

Снимка: Getty Images

Нейният прадядо е основателят на световната верига хотели "Hilton", което означава, че от невръстна има запазено място пред папарашките обективи, следящи всяка крачка на нейната фамилия. Ето защо не е никак чудно, че въпреки мечтите си да стане ветеринарен лекар, само няколко години по-късно тя започва да се изявява професионално в сферата на модата.

Едни от първите ѝ най-добри приятели са Никол Ричи, Иванка Тръмп и Ким Кадршиян, а майка ѝ поддържа близки отношения с Майкъл Джексън, около когото момичето е израснало.

"Всеки път, когато снимаше клип или имаше концерт, той винаги ни канеше да присъстваме", разказва Парис.

Детството ѝ преминава на няколко места - от Ню Йорк през Хамптънс до Лос Анджелис. Но адресната регистрация изобщо не е единствената променлива в ранния ѝ живот, понеже на няколко пъти е гонена от различни училища. В даден момент, след като прекарва година в интернат за емоционално затруднени тийнейджъри, дори решава да се откаже от обучението си и напуска гимназията. Впоследствие обаче осъзнава, че това е грешка и се явява на изпити като частен ученик, които взема успешно.


Парис със сестра си Ники

Вместо да продължи образованието си, записвайки се в някой от престижните университети, които биха могли да дадат достатъчно знания, за да си подсигури бъдеще в семейния бизнес, тя предпочита да се съсредоточи върху кариерата си на модел и на 19 г. подписва договор с агенцията на Доналд Тръмп. Не след дълго се появява на корицата на сп. "Vanity Fair" заедно със сестра си. Кадрите се оказват истински трамплин за нея, изстрелял я директно на подиума на Седмицата на модата в Ню Йорк. Следват рекламни кампании за редица марки, сред които са "Ford Models" и "Iceberg", а след тях Парис краси кориците на американските издания на "Vogue" и "FHM", британското списание "Tatler" и италианското "Giolа".

През 2000 г. разширява полето си за изява и за първи път се появява на големия екран в "Sweetie Pie", a 12 месеца по-късно изиграва себе си в комедията "Zoolander" с Бен Стилър. И въпреки че актьорските ѝ заложби са минимални, Хилтън знае много добре, че образът на разглезена и лекомислена милиардерска наследница, прахосала огромна сума от богатството си, за да организира цели 5 тържества по случай 21-я си рожден ден - в Ню Йорк, Токио, Лондон, Лас Вегас и Лос Анджелис, е продаваем. Затова и го поддържа, привличайки хитро интереса на таблоидите с безкрайните си обиколки по нощните клубове, където винаги прави по нещо, което да ѝ осигури място из страниците на таблоидите още на следващата сутрин.

Ако не беше този имидж надали телевизия "Fox" щеше да ѝ предложи място в своя проект "The Simple Life", чийто пилотен епизод се гледа от над 13 милиона зрители. Естествено, това постижение се дължи на изтеклия в интернет секс запис, за който вече споменахме в началото. Независимо, че Парис е шокирана от появата му и до последно отрича, че има пръст в пръст в разпространението му, в хайлайф средите се твърди, че всичко е една добре планирана реклама, целяща да промотира нейното шоу. Малко по-късно видеото официално е пуснато в продажба, а Хилтън е спомената в надписите, което потвърждава тръгналите слухове. Следва дело, което завършва с извънсъдебно споразумение, но благодарение на огромния шум, вдигнал се покрай случая, успехите на блондинката започват да се нижат един след друг.

От 2004 г. тя се появява в различни телевизионни продукции, част от които са "Вероника Марс", "Лас Вегас" и "Ориндж Каунти - кварталът на богатите". Междувременно тя създава собствена линия бижута и парфюми, създава бранд за кучешки облекла, а също така пише и автобиографична книга в съавторство с Мерле Гинсберг, която е оплюта от критиката, но се радва на доста добри продажби.

Противно на всеобщите очаквания, изявите ѝ в киното не спират, макар да всяка следваща нейна поява да ѝ носи поредната награда за най-лошо филмово изпълнение. Така тя се появява в "Прекрасния живот на Хелън", "На екс", "Къщата на восъка", "Змии в самолета" и "Красивата и грозната", като последното заглавие ѝ носи няколко приза "Златна малинка", не че това я кара да се откаже от участията си на голям екран.

Нещо повече, през 2006 г. тя сменя амплоато си и издава дебютния си албум като певица, а на следващата година е вписана в Книгата с рекордите на Гинес като най-надценената личност. Както обаче споменахме - и неуспехите ѝ носят дивиденти. Докато критиката се изказва ужасно за всичко, което тя прави, публиката продължава да се вълнува от нея, което води до създаването на второ риалити шоу през 2008 г. - "Парис Хилтън моята нова най-добра приятелка", излъчено по MTV.

Интересно е, че когато около блондинката спре да се шуми, тя винаги намира начин да напомни за себе си. Проблемите със закона също не са ѝ чужди. Например, през май 2007 г. е осъдена на 45 дни затвор за шофиране в нетрезво състояние по време на изпитателен срок, наложен ѝ по-рано по същата причина. Делото се радва на голям медиен интерес. Само след няколко дни в затвора обаче тя е освободена, но впоследствие е отново бива върната зад решетките, където прекарва още 23 дни. През 2010 г. е осъдена и за употреба на наркотици, което се оказва достатъчна причина за японските власти да ѝ откажат достъпа до държавата, принуждавайки я да спи в хотел до летището по време на една от визитите ѝ до Страната на изгряващото слънце, която трябва да напусне ден, след като е пристигнала.

Парис на път към съдебната зала в Лас Вегас през 2010 г.

Снимка: Getty Images

Днес Парис вече не е милиардерска наследница, защото преди да издъхне, засрамен от нейните действия, дядо ѝ променя завещанието си. Той наказва не само своята внучка, но и всички членове на семейството, оставяйки всичко, което притежава, за благотворителност. Разбира се, това изобщо не обезсърчава блондинката, понеже тя е напълно способна да се издържа сама... Все пак, преди няколко години получи 1 млн. долара, за да бъде диджей на парти в нощно заведение, намиращо се в Ибиса.

Снимка: Getty Images