Не само песента "Brown sugar" на "Rolling Stones" е проблематична относно расистки елементи в нея, ами и "Some girls" също.

Предната седмица стана ясно, че хитовото парче "Brown Sugar" е изпаднало от сет листа на бандата по време на турнето им в САЩ - поне засега. Това стана заради расова чувствителност относно част от текста.

Песента изследва паралелите на междурасовия секс като табу удоволствие и изнасилването, извършвано във времето на робство. Има и двойното значение, едното е за черните жени като роби на бели мъже, другото за бели мъже като роби на хероина.

Въпреки обвиненията в расизъм, феновете им са им верни

Снимка: Getty Images

Сега някои са се сетили, че това далеч не е единствената спорна песен в репертоара на рок гигантите. Вредни расови стереотипи, и то не само по отношение на чернокожите жени, но и на азиатките се появяват и в други песни, като "Some Girls" от 1978 г. от едноименния им албум, пише "Contactmusic".

В текста се казва, че белите момичета са забавни, подлудяват лирическия герой, чернокожите искат секс цяла нощ, евфемистично казано, китайските момичета били нежни и не знаеш какво са намислили, под тези копринени кимона. В оригинал текста е доста циничен. Но пък е в стилистиката на рок музиката.

Дори да оставим расизма настрана, историята в песните на "Rolling Stones" е изпълнена със сексизъм, насилие спрямо жени и препратки към секс с непълнолетни, пишат още оттам. Припомнят, че и парчето "Under My Thumb" от 1966 г., е свързано с контрола, упражняван от мъж над жена в една връзка.

В текста на "Stupid Girl" от същата година, във всеки ред има атака над жената и всичко свързано с нея, от външния й вид до маниерите, смятат някои пуритански настроени експерти. 

Мик и Кийт обаче са непукисти

Снимка: Getty Images

В "She"s So Cold" на прицел са представителките на нежния пол, които не отвръщат на свалките на мъже, в "Short and Curlies" се присмиват на връзките, в които мъжът е покорен на жената.

В "Stray Cat Blues" от 1968 се говори за секс с непълнолетни:

"Виждам, че си на петнадесет години 

Не, не искам твоята лична карта

И виждам, че си толкова далеч от дома", гласи част от лириката.

ИЗБРАНО