Само преди няколко дни се проведе полулярният конкурс "Евровизия". Българските представители бяха групата Intelligent Music Project. Уви, те не успяха да се класират на финала заради вота.

Не можем да не кажем, че около тазгодишната музикална надпревара се развихриха не един или два скандала. Един от тях беше за вота на журито, като полуфиналът бе определен като "корумпиран". Съвсем наскоро от Европейския съюз за радио и телевизия съобщиха, че резултатът от гласуването на журито в шест от участващите държави са премахнати заради установени нередности. За да ни разкаже малко повече за нещата, които останаха скрити за зрителите, потърсихме Славин Славчев, който е беквокал в рок групата, представила България.

Вторият голям скандал бе свързан с победата на Украйна. Много от зрителите смятаха, че те ще бъдат големите победители, заради обстановката там и че това съзтезание се превръща по-скоро в политическо, отколкото в песенен конкурс.

"Тези истории винаги са ми били много неприятни и не исках да задълбавам, но всички знаем, че монетата има две страни. За мен песента на Украйна имаше своите достойства, но чисто субективно не знам дали беше най-доброто парче. Много е трудно политическия елемент да бъде избегнат", казва за Life.dir.bg Славин.

Триумфът на Украйна успя да разгневи голяма част от хората по света, тъй като смятаха конкурса за договорен предвратително. Въпреки че страната беше четвърта при гласуването, тя взе категорична преднина заради гласа на  зрителя, като събра общо 661 точки.

"Трудно е да се избегне политически елемент в тази ситуация, но мога да кажа, че се отделяше специално внимание на делигацията на Украйна. Това беше през цялото време. На интервюта, пресконференции и репетиции. На момчетата не им е било лесно и аз се опитвам да погледна и от тяхна гледна точка", допълни той.

В момента сме в такъв период, че всички хора защитават едната или другата държава и заемат определени позиции. Това е така откакто съществува света и не би трябвало да се изненадваме, че сега нещата стоят по този начин. Разбира се, това не би трябвало да влияе на нещо, което не е свързано с политиката, както и на другите участници в конкурса.

"Аз не усетих негативно отношение към мен, но ако бях част от отбора на Украйна, със сигурност на моменти щеше да ми стане неудобно. Количеството внимание, което им се отдели, беше голямо и всеки път се акцентираше върху войната. Бих предпочел да ме оценят по достойнство, отколкото във всеки един удобен момент да се прави на въпрос обстоятелствата в тяхната държава или дали някой има предимство. Щеше ми се този конкурс да остане извън конфликта Русия- Украйна, но това е трудно."

Снимка: Евровизия

Другият скандал, който се развихри около "Евровизия 2022" беше българското изпълнение. Нямаше одобрението на голяма част от зрителите и въпреки че България попада в топ 2 на най-успешните държави за последните 6 години по общ брой получени точки във финала, то тази години ние не успяхме да се класираме за него. Музикантите от групата Intelligent Music Project изпълниха песента "Intention" ("Намерение"), с която ясно заявиха, че имат намерение да спечелят, но дали заради вота на журито или заради нещо друго, това така и не се случи.

"Не съм чел негативно коментари, но са ми казвали за тях. Уверявам ви, че положителните не бяха никак малко и може би са убегнали на някои хора. Имаше хора, които след изпълнението дойдоха и ни казаха колко добре сме изглеждали на сцената и че сме се справили страхотно с парчето. Също така получихме и поздравления за това, че сме изпълнили много добре песента на живо, а да пееш на живо е много по-различно. Смятам, че успяхме да направим всичко нужно, за да представим достойно Бълрагия", сподели певецът.

Снимка: БНТ

Едва ли грешката на България идва от парчето, тъй като тази песен е била написана и готова, а от всички песни в техния албум, това е тази, която звучи най-адекватно за конкурс от типа на 'Евровизия".

"Това беше най-логичното парче, с което да представим България, а дали ще сгрешили, можем да си задаваме този въпрос до безкрайност. Мисля, че се представихме на много високо ниво и имахме шанс, защото доста хора бяха гласували за нас. По-скоро журито не ни е оценило по-високо, но по гласове заемахме високи позиции."

Колкото до премахването на резултатите от вота на журито за 6 държави заради установени нередности, едва ли някога ще разберем причините. 

"Това са неща извън моите правомощия и няма как да разбера, но очевдино имаше издънки, които се доказаха като такива във времето. "Евровизия" е конкурс на много високи ниво и такива грешки могат да го компрометират сериозно", сподели изпълнителят, чиято звезда изгря преди няколко години на сцената на "X Factor".