Принцеса Мако - 29-годишната дъщеря на японския престолонаследник Акишино, и избраникът ѝ Кей Комуро, искат да регистрират брака си през октомври. След сватбата двамата ще заминат за САЩ, където Комуро планира да работи в адвокатска кантора.

Предстоящата венчавка няма да бъде съпроводена с традиционна церемония в императорския дворец. Мако ще се раздели с роднините си в тесен кръг.

Принцесата освен това възнамерява да откаже еднократното плащане, което ѝ се полага във връзка с напускането на императорското семейство.

Вижте снимки на принцесата >>

Годежът на двойката беше оповестен още през септември 2017 г., като те трябваше да минат под венчилото през ноември 2018 г. Плановете им обаче се промениха, след като дядото на булката - император Акихито, реши да абдикира заради напредналата си възраст. Той предаде правомощията на сина си, сега император Нарухито, на 30 април 2019 г.

Принцеса Мако и Кей Комуро

БТА

Така сватбата бе отложена за 2020 г., но и тогава не се състоя. Като основна причина за това бяха посочени финансови спорове в семейството на младоженеца.

Принцеса Мако и Кей Комуро се запознават през 2012 г. в Международния християнски университет в Токио, където следват. Преди време внучката на бившия японския император сподели, че избраникът ѝ я е спечелил с "усмивката си като слънце, искреността и голямото си сърце". Говореше се също, че Комуро е предложил брак на принцеса Мако година след началото на връзката им.

БТА

По закон след брака с мъж без аристократично потекло принцесата ще загуби титлата си и ще стане обикновена гражданка.

Двадесет и девет годишната Мако е най-голямата дъщеря на принц Акишино, който на 8 ноември миналата година беше провъзгласен официално за наследник на японския престол, припомня БТА. Акишино има още две деца - 26-годишната принцеса Како и 14-годишния принц Хисахито, единственото момче сред внуците на бившия японски император.

Настоящият император Нарухито и съпругата му Масако имат 17-годишна дъщеря, принцеса Аико.

Снимка: Getty Images