Легендарният актьор Доналд Съдърланд, звезда от филма "Игрите на глада" и сериала "Военнополева болница", почина на 88 години след дълго боледуване, съобщава Би Би Си.

Новината за смъртта му е обявил неговият син Кийфър, също известен актьор.

"С натежало сърце ви казвам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че това е един от най-важните актьори в историята на киното", заявява наследникът на Доналд.

"Никога не се плашеше от роля, добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, и човек никога не може да иска повече от това. Добре изживян живот", добавя Кийфър.

Една от пробивните роли на канадския актьор е ролята на Хоуки Пиърс, хирург в сериала от 1970 г.  - "Военнополева болница".

Роден в Ню Брънзуик, Канада, Съдърланд стартира кариерата си като радио репортер, преди да напусне Канада, за да пътува до Лондон през 1957 г. Там той учи в Лондонската академия за музикално и драматично изкуство.

След това поема малки роли в британското кино и телевизия.

Съдърланд участва в екшън филм от Втората световна война, чиято премиера е през 1967 г. Заради нестандартното му присъствие там той получава още една роля във филм за военни.

Участва още в трилъра "Сега не гледай" с Джули Кристи. Секссцена с нея остава емблематична за този филм. Джейн Фонда пък му е партньорка във филм на Алън Джей Пакула, след което двамата имат истинска връзка в продължение на 2 години.

Доналд се насочва към телевизията през 2000 г. и оттогава поема още няколко роли в сериали.

Съдърланд има четирима синове и една дъщеря.

Въпреки ролите си, канадският актьор никога не е бил номиниран за Оскар, но получи почетна награда на Академията през 2017 г.