Джин, най-възрастният член на южнокорейската група BTS, започна своята 18-месечна задължителната военна служба, съобщиха осведомителните агенции.

Певецът е изпратен в тренировъчен център в източната част на страната.

Вижте снимки >>

Около 300 военни, полицаи и служители на пожарната се грижеха за сигурността на мястото. Освен тях и десетки фенове на певеца се събраха, за да се сбогуват лично с изпълнителя поне засега, въпреки минусовите температури и прогнозите за снеговалеж.

През октомври кей-поп сензацията BTS обяви, че музикантите ще изпълнят дълга си и ще отбият задължителната военна служба, като това първи ще направи Джин. Членовете на бандата планират да продължат с индивидуални проекти и да се съберат отново през 2025 г., след като всичките седем изпълнители приключат с ангажиментите си към армията.

Снимка: АР/БТА

Джин, който навърши 30 години на 4 декември, беше отложил влизането си в казармата максимално.

След пет седмици обучение в тренировъчния лагер, разположен на около 45 километра от силно укрепената демилитаризирана зона, която разделя двете Кореи, той ще бъде изпратен на друго място.

Във фен платформата на BTS - Weverse, Джин съобщи, че влиза в казармата. Той публикува своя снимка с бръсната глава, като се пошегува, че изглежда по-добре отколкото си е представял.

Продуцентската компания "Big Hit Music" обяви, че няма да има официално изпращане на певеца и помоли феновете да се въздържат от пътуване до тренировъчния лагер, позовавайки се на опасения за безопасността им.

Снимка: АР/БТА

Според законодателството в Република Корея всички здрави мъже на възраст между 18 и 28 години трябва да служат в армията за около две години - мярка, която отдавна е източник на спорове.

Промяна на разпоредбата от 2019 г. позволи на седмината певци от BTS да отложат влизането в казармата до 30-годишна възраст, припомня БТА. Изключения или съкратена военна служба засега се предвижда за представители на няколко категории южнокорейци като медалисти от Олимпийски и Азиатски игри, класически музиканти и танцьори, отличени с водещи награди в конкурси.

Южнокорейски депутати призоваха преди време момчетата от BTS да бъдат освободени от военна служба, водиха се и дебати по въпроса.

Снимка: АР/БТА