Съпругата на Том Ханкс - актрисата Рита Уилсън, чиито баща е американски емигрант от Родопите, коментира сблъсъците в Капитолия от 6 януари в публикация в Туитър, в която сравнява днешна Америка със социалистическа България.

"Обикновено не говоря за политика в социалните мрежи, но събитията от 6 януари ме шокираха и натъжиха. И не мога да мълча.", започва емоционалното си обръщение на Рита Уилсън. "Баща ми рискува живота си, за да дойде в Америка. Той избяга от трудов лагер в комунистическа България за свободата, която Америка предлага. Това е причината да имам късмета да съм родена в тази велика страна", пише актрисата.

"Това, което видяхме сега, изглежда като нещо, което иначе се случва в държави като тази, от която баща ми е избягал. Това не е Америка. Това не е Америка, за която баща ми е мечтаел", добява тя.

Скрийншот: Туитър

"Баща ми вярваше в една Америка, каквато я представяха кадрите от нашата страна, които той е виждал като млад мъж. Той знаеше, че свободата се извоюва трудно и че демокрацията е начинът, по който трябва да живеем. Баща ми беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си казваше: "Бог да благослови Америка". Той беше много горд, че е американец. Вероятно това беше нещото, с което се гордееше най-много."

В емоционалното си послание съпругата на Том Ханкс прави паралел между сблъсъците в Капитолия и бруталността, с която полицията в САЩ според нея подхождала към чернокожите. "Когато съм ставала свидетел на силите, с които полицията реагира, когато чернокожи протестират мирно, и ги сравня със срамната липса на сила, която позволи на метежници да щурмуват и обсадят Капитолия вчера, става пределно ясно, че си имаме работа със структурен расизъм...Това трябва да приключи. Баща ми не би го подкрепил. И аз няма да го направя."

Рита Уилсън е родена през 1956 година в Лос Анджелис с името Маргарита Ибрахимов. Баща ѝ Хасан Ибрахимов е български мохамеданин, роден в село Брещене край гръцко-българската граница. По-късно семейството му се премества в България. След Деветосептемврийския преврат Ибрахимов е изпратен в лагера "Куциян". Той успява да избяга оттам и да замине за Америка, където започва работа като сервитьор. През 1960 година получава американско гражданство, приема християнството и променя името си на Алън Уилсън. "Успял е да купи къща за семейството си само с бакшиши", разказва по-късно световноизвестният актьор и негов зет Том Ханкс. Именно на него носителят на "Оскар" посвещава ролята си във филма "Терминалът".