Окръжната прокуратура на окръг Санта Фе заяви, че до четирима души, включително актьорът Алек Болдуин, могат да бъдат обвинени за фаталната стрелба по оператор, случила се на снимачната площадка на филма "Rust" миналата година, ако прокурорите решат, че наказателните обвинения са оправдани.

Окръжната прокуратура изказа предположение за възможните обвинения в искане до държавните служители, отправено в края на миналия месец, в което се иска допълнително финансиране за покриване на разходите, които биха възникнали, ако бъдат повдигнати обвинения, което би довело до няколко важни съдебни процеса.

Стопкадър: CNBC

Макар че в искането си за финансиране окръжният прокурор Мери Кармак-Алтуис даде да се разбере, че прокуратурата все още не е взела решение дали да повдигне обвинения.

В документ, приложен към искането за финансиране, се казва: "Един от възможните обвиняеми е известният филмов актьор Алек Болдуин".

В продължение на почти една година шерифската служба на окръг Санта Фе разследва смъртта на операторката Халина Хътчинс, която бе застреляна на 21 октомври м.г. Според официалната версия за случилото се, на Болдуин му е било казано, че оръжието не е заредено с бойни патрони, което не било истина. Изстреляният от него куршум не само убил Хътчинс, но и ранил режисьора на филма Джоел Соуза. Актьорът настоява, че не е виновен за фаталната стрелба, като твърди, че не е натиснал спусъка и не знае как бойни патрони са попаднали на снимачната площадка. Адвокатът му - Люк Никас, заяви в изявление, че окръжният прокурор е дал ясно да се разбере, че все още не е взел решение кой може да бъде обвинен по случая.

Стопкадър: CNBC

"На прокуратурата трябва да се даде възможност да разгледа този въпрос без необосновани спекулации и внушения", каза г-н Никас.

В продължение на месеци г-жа Кармак-Алтуис заявяваше, че по случая е възможно да бъдат повдигнати обвинения, но че нейните служители изчакват резултатите от разследването на службата на шерифа, преди да вземе окончателно решение. На среща с Финансовия съвет на Ню Мексико миналата седмица г-жа Кармак-Алтуис добави, че очаква тези резултати да бъдат получени до дни или седмици.

Стопкадър: CNBC

"Стана ясно, че евентуално ще повдигнем обвинения на между един и четирима души", каза г-жа Кармак-Алтуис пред членовете на борда на 20 септември. "Всяко от тези обвинения вероятно ще включва някаква разновидност на нашия закон за убийствата."

В молбата си за спешно финансиране в размер на повече от 600 000 долара г-жа Кармак-Алтуис заяви пред ръководството, че тя ще трябва да наеме прокурор, който да се занимава със случая на пълен работен ден, специален следовател, служител по въпросите на обществената информация, помощник-юрист и няколко експерти.

Бордът одобри финансиране в размер на повече от 300 000 долара, като прокуратурата може да поиска допълнително финансиране в хода на работата си.