Снимка на The Beatles и бележка от завеждащия връзки с обществеността на звукозаписната им къща, които опровергават слуха, че Пол Маккартни не е участвал във фотосесията за корицата на един от най-известните им албуми, ще бъде предложена на търг тази седмица, съобщи в. "Тhe Guardian".

На фотосесията Маккартни и останалите трима от групата позират заедно през 1967 г. за обложката на "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". На избрания за корицата кадър бандата е пред картонени фигури в естествена големина на актьори, писатели и знаменитости.

Изображението се продава на аукцион в пакет за пресата, който съдържа и бележка от Брайън Саутъл, бивш генерален мениджър за връзки с обществеността на "ЕМI", който казва, че тя опровергава слуховете, че Маккартни не е присъствал на фотосесията.

След издаването на музикалната колекция, често определяна като една от най-великите, се появява слух, че Пол не е присъствал на снимките в Челси, югозападен Лондон, поради напрежение, възникнало между него и колегите му, както и че поради това образът му е добавен за предната корица. На друга снимка, използвана на задната обложка на албума, има фигура, приличаща на Маккартни, но заснета само отзад, което допълва предположенията, че той не е присъствал.

Пакетът за пресата, който се продава на търга, е изготвен от "EMI" през 1984 г. за популяризиране на планиран сборен албум с неиздавани песни.

Мартин Хюс от "Аукционна зала Уесекс" в Чипнам казва, че "перлата в короната" в пакета за пресата е снимката, на която ясно се вижда как Маккартни участва във фотосесията.

Има и други снимки, които показват, че Маккартни е присъствал, както и свидетелства, че е бил в студиото в този ден, предава БТА.

Хюс казва: "Дълго време се говореше, че Пол Маккартни не е присъствал на фотосесията за корицата на "Sgt Pepper's", защото на гърба на албума той е показан само отзад. На тази снимка се вижда лицето му, което доказва, че той наистина е бил там в този ден. Феновете на Тhe Beatles от цял свят - а такива има немалко, ще се редят на опашка, за да наддават за това."

Онлайн търгът ще се проведе в петък, 18 август, а цената на пакета за пресата се оценява на между 5000 и 7000 британски лири.

Снимка: Getty Images