Джейми Лий Къртис получава наградата за цялостни постижения на организацията пенсионерите AARP, съобщава задокеанската преса. Тя ще получи отличието си на церемонията за най-добри филми и телевизионна продукция за възрастни на 17 февруари.

"Дългогодишната кариера на Джейми Лий Къртис, която е в непрекъснат възход, разбива остарелите холивудски стереотипи за остаряването и е пример за това, което представлява програмата на списанието "Филми за възрастни", казва в изявление главният изпълнителен директор на организацията Джо Ан Дженкинс.

Звездата влезе в ролята на Лори Строуд в "Хелоуин" през 1978 г. 64-годишната кралица на ужасите се снима в последната част от поредицата "Хелоуин: Краят" и в хитовия независим филм "Всичко наведнъж" тази година.

"За нас е удоволствие да почетем Къртис, която на 19 години се превърна в емблематичната "кралица на ужасите" в "Хелоуин", а след това израсна като майстор и в комични и драматични роли", каза Дженкинс.

Снимка: Getty Images

Къртис, сред чиито филми са също "Истински лъжи", "Риба, наречена Уанда", "Шантав петък", "Извади ножовете" и телевизионният сериал "Кралици на ужаса", е номинирана за "Еми" и носителка на наградата на Британската филмова академия, предава БТА. През 40-годишната ѝ кариера филмите ѝ са донесли 2,5 милиарда долара в бокс-офиса, се казва в изявлението.

Програмата "Филми за възрастни" на AARP подкрепя продукции, които намират отклик сред зрителите над 50 години и се бори с възрастовия подход в развлекателната индустрия. Сред предишните носители на почетната награда са Лили Томлин, Джордж Клуни, Анет Бенинг, Кевин Костнър, Робърт де Ниро и Майкъл Дъглас.

Снимка: Getty Images