Музикантът от АББА Бьорн Улвеус вярва, че изкуственият интелект ще може да композира по-добра музика от повечето хора след време, съобщава чуждестранната преса.

На конференция за иновациите в Мюнхен през миналата седмица той посочи, че всеки ден през отминалата вече 2022 година на стрийминг платформата Spotify са излизали до 100 000 нови песни и записи.

"Не смятате ли, че изкуственият интелект ще е в състояние да композира по-добра музика от повечето от тези 100 000 песни дневно? Това ще се случи. Страхувам се, че ще се случи", каза Улвеус.

Софтуер, койт може да генерира части от песни автоматично, вече се използва в музикалната продукция, основно като инструмент в помощ на композиторите.

Музикантът от легендатната банда се съмнява, че контролът върху качеството е сериозен. "Положил съм много усилия, за да се науча да отсявам плявата". Когато композирали с Бени Андершон от АББА, "изхвърляхме около 95 на сто от всичко, което пишехме", каза той.

Снимка: АР/БТА

Улвеус отправи и апел за подкрепа на Украйна по време на изявата си на конференцията, предава БТА. "Храбрите украинци се борят за свободата си", каза той. "Те не се борят само за себе си, те се борят и за нас".