Както през цялата си кариера, Джейн Фонда използва и платформата на наградите "Златен глобус", за да говори по важни теми и призова за повече разнообразие в Холивуд, като почете "общността на разказвачи на истории" при приемане на наградата за цялостно творчество "Сесил Б. Демил".

Облечена в бял костюм, Фонда вдигна високо над главата си почетната награда и приветства разказвачите на истории за жизненоважната им роля в тези трудни време. Визуалните разкази ни позволяват "да сме съпричастни, да признаем, че въпреки различията си, ние всички сме хора".

"Ние сме общност от разказвачи на истории, нали?! И в бурни времена, белязани от кризи като настоящите, разказването на истории винаги е било важно", каза Фонда.

Актрисата и социален активист призова ръководителите в Холивуд да се опитат да дадат думата на повече различни гласове.

Снимка: Getty Images

Фонда, която е на 83 години, каза, че има "история, към която се страхуваме да погледнем и да чуем в този бизнес, за това кои гласове уважаваме и кои изключваме, за това кой е поканен на масата и кой не е допускан в кабинетите, където се вземат решенията".

Речта ѝ бе аплодирана от Вайола Дейвис, Глен Клоуз и Андра Дей, спечелила награда за изпълнението си в главната роля във филма "Съединени американски щати срещу Били Холидей".

Фонда бе една от малкото, която получи наградата си лично на церемонията в Бевърли хилс, Калифорния.

Във видеозапис Тед Дансън определи Фонда като "уверена и независима", а актрисата Бри Ларсън от "Капитан Марвел" я нарече "герой от истинския живот", предава БТА. Кери Уошингтън и Лавърн Кокс също изразиха уважението си към актрисата с поредица от видеоклипове от обществените инициативи на Джейн Фонда и от знаковите ѝ изпълнения във филми като "Клут", "Завръщане у дома" и "Електрическият ездач".

Снимка: Getty Images

Тина Фей и Ейми Полър обявиха награждаването на Джейн Фонда с наградата "Златен глобус" за цялостно творчество. Фей, която играе с Фонда във филма "Ето тук те оставям" от 2014 г., я определи като кинозвезда, която е "открита, щедра" и работи упорито.

Наградата на името на Сесил БИ Демил се връчва всяка година. Сред предишните й лауреати са Том Ханкс, Джеф Бриджес, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие.

Фонда е от едно от най-изявените актьорски семейства в Америка, тя е дъщеря на носителя на "Оскар" Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда.

"Той би бил много горд с мен", каза актрисата за баща си зад кулисите на церемонията. "Чувствах, че е тук. Усещам духа му".

Звездата е влиятелна и извън киното. Тя създаде организации в подкрепа на равенството на жените, за предотвратяване на бременността при тийнейджърките и за подобряване на женското здраве. Джейн фонда издаде видеокурс с тренировки през 1982 г. Активистка е за либерални политически каузи.

Снимка: БТА

Джейн Фонда е номинирана пет пъти за награда "Оскар" и е удостоена с две - за ролите си в "Клут" и "Завръщане у дома". Сред другите й прочути роли са във филмите "Китайски синдром", "Уморените коне ги убиват, нали", "Девет до пет" с Лили Томлин и Доли Партън. Участва в сериала на "Нетфликс" "Грейс и Франки".

През 70-те години, в разгара на антивоенните протести срещу войната във Виетнам, тя отива в Северен Виетнам и позира за снимки с ракета от виетнамската ПВО. Решението ѝ, за което после тя многократно се извинява, предизвиква възмущение и лавина от критики. Заради снимките някои в САЩ я наричат "Джейн от Ханой".

През 2014 г. актрисата бе удостоена с награда за цялостно творчество от Американския филмов институт. Тя създаде организация в подкрепа на възстановяването на филми, създадени от жени по целия свят.

През 2019 г. бе арестувана по време на мирен протест срещу климатичните промени на Капитолия. Миналата година тя издаде биография, в която описва личните си преживявания по време на протестите.