Холивудската актриса и активист Анджелина Джоли отправи остри критики към продължаващото изтегляне на САЩ от Афганистан в свой коментар, публикуван в Time.

46-годишната звезда упрекна американската армия затова, че бяга от сътресенията в близкоизточната страна и допуска талибаните да си възвърнат контрола над Афганистан. Тя изрази притеснението си, че продължаващият хаос може да заличи всеки социален напредък, постигнат от жените и младите момичета там.

"Каквито и да са възгледите ви за войната в Афганистан, вероятно ще се съгласите, че тя не би трябвало да завършва по този начин", обърна се Джоли към политиците и читателите на Time.

Анджелина Джоли нарече "предателство и провал" отказа на САЩ да опита да улесни мирното споразумение между талибаните и афганистанското правителство.

Актрисата разказа, че се е срещнала с ранени военнослужещи и жени във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия. "Военните ни са горди, че са помогнали на афганистанския народ да придобие основни права и свободи", отбеляза тя.

Според Джоли журналисти и активисти се крият в Афганистан и трият профилите си в социалните мрежи, като изгарят документи в опт да запазят себе си и семействата си в безопасност.

"След всички кръвопролития, усилия, жертви и време, изглежда на Америка й липсва воля да планира този преход по цивилизован начин", продължава с критиките си звездата.

"Нямаше как да стане лесно или да бъде перфектно, но можеше да бъде по -добро, по -прилично и по-безопасно", възмутена е Анджелина Джоли.

Холивудската знаменитост пише още, че е вярвала, че американското правителство се бори за благородна кауза, но вярата й е подложена на съмнение, след като САЩ изтеглят войските си след близо две десетилетия в Афганистан.

"Като американка ме е срам от начина, по който си тръгваме", заяви Джоли и предупреди, че талибаните ще лишат младите момичета от правото им да посещават училище, ще забранят на жените да напускат домовете си, а тези, които откажат да се подчинят ще бъдат физически наказани и публично линчувани.

Според нея изтеглянето на американските войски от Афганистан е допринесло за нова бежанска криза. Актрисата подчертава, че настоящата стратегия за извеждане на американски и афганистански граждани от страната не е достатъчна. "Това е само началото на това, което трябва да направим, ако искаме всички години усилия и жертви в Афганистан да не бъдат напразни", апелира тя.

В заключение Джоли заяви, че афганистанското правителство трябва да се фокусира върху спазването на правата на човека в страната.

"Всяко бъдещо афганистанско правителство трябва да се оценява не само по отношението към тероризма, но и по поведението му по отношение на правата на човека и по-специално - дали афганистанските жени и момичета ще запазят правата, които са придобили", категорична е тя.

Преди няколко дни Анджелина Джоли откри профил в Instagram, за да привлече внимание към случващото се в Афганистан и публикува сърцераздирателно писмо на тийнейджърка, която желае да продължи образованието си.