Преди часове световните медии обявиха, че рапърът и бизнесмен Кание Уест е най-богатият черен американец.

Новината бе оповестена първоначално от Bloomberg News и от CBS, оценявайки състоянието на звездата на над 6 милиарда долара. То се състои от модната марка дрехи на Кание Yeezy, договорите му за сътрудничество при представянето на спортни обувки с две от най-големите модни марки за спортно облекло, приходите му от музикалния му каталог и други инвестиции на Уест.

Скоро след обявяването на тази новина обаче във Forbes оспориха твърдението, че Кание е най-богатият чернокож в Америка. В обширна статия по въпроса се посочва:

"Новините, че звездата притежава състояние близо 7 милиарда долара се основават на нереалното схващане за продажни, които не съществуват. Поради тази причина в момента състоянието му (на Кание Уест) е по-малко от една трета от тази сума."

От Forbes изчисляват, че реалното състояние на рапъра се равнява на около 1,8 милиарда долара. И това пак е голям скок в сравнение с месец май миналата година, когато сумата бе около 1,3 милиарда долара, но все пак е твърде далече от 6,6 милиарда, както се твърди в Bloomberg.

Затова най-богатият чернокож американец си остава Робърт Фредерик Смит - основател, председател и главен изпълнителен директор на фирмата за частни капиталови инвестиции Vista Equity Partners. Неговото финансово състояние е оценено на 6 милиарда долара. А най-богатият чернокож в света е нигерийският бизнес магнат Алико Данготе с 11,8 милиарда долара според актуалната информация на Forbes.

Макар да се оказва, че Кание Уест не е най-богатият чернокож американец, той все пак си остава един от най-богатите. Все още не е ясно какво ще се случи със състоянието на рапъра и бизнесмен след развода му с риалити звездата Ким Кардашиян.

Снимка: Getty Images

Уест и Кардашиян се ожениха през 2014 г. и имат четири деца. В края на февруари стана ясно, че риалити звездата е подала молба за развод. Според запознати двамата живеят разделени от няколко месеца.