Станислав Яневски е роден на 16 май 1985 г. в София. Световната слава го застига през 2005 г. - по време на петте години, които прекарва в Англия, където учи в колеж по икономика и информационни технологии. Именно там бива случайно открит от екипа на "Warner Brothers", издирващ кандидати, които биха могли да се превъплътят в образа на Виктор Крум в четвъртия филм за магьосника Хари Потър. Станислав се оказва най-подходящ сред всички момчета, явили се на кастинга, а участието му в поредицата, покорила сърцата на безброй хора по целия свят, коренно променя живота му. Днес той продължава да се снима, но предимно в чуждестранни продукции... Защо е така - научете от самия него.

Вижте снимки >>

Разбрах, че в момента си тежко контузен. Как се чувстваш и би ли разказал какво се случи?

Да, за съжаление пострадах тежко и контузията временно ме парализира от кръста надолу. Става въпрос за възпален и прещипан на няколко места нерв - ишиас, с който вярвам, че доста хора са запознати, най-вече трениращите, както и голяма част от дамите, преминали през бременност. Интензивните тренировки са част от моя начин на живот и често използвам големи тежести, изпълнявайки класически, но рискови упражнения като мъртва тяга, гребане с щанга и др. Дълго време подценявах симптомите, защото мислех, че не са достатъчно сериозни, за да им обърна внимание. Урок, който научих по трудния начин, след като ми се наложи да преми през този ад. Интересното е, че всъщност възпалението се отключи не в залата, а по време на работа, докато седях на ужасно неудобен стол. Вече съм по-добре, слава богу, и се надявам скоро да бъда отново в предишната си форма.

Ситуацията, в която светът се намира днес, е не само трудна, но и оказва влияние върху животите на хората навсякъде. Как се отрази това на теб и твоята работа?

За съжаление в момента целият свят е изправен пред предизвикателството CОVID-19. В глобален мащаб почти всичко е блокирано и спряло. Днес говорих с приятели от Тайван, Малайзия, САЩ и положението там е абсолютно същото, каквото е и при нас. В тези времена е важно да бъдем отговорни, за да може и сега, както в миналото, заедно да се справим с проблема. Смятам, че паниката, която беше посадена в началото, както и липсата на адекватно обяснение какво представлява този нов вид коронавирус, понеже първият такъв е бил открит и документиран през 60-те години на миналия век, изигра на всички една наистина неприятна шега. Мисля, че ако нещата бяха представени по малко по-нормален начин, хората нямаше да се паникьосат така внезапно, хуквайки да се запасяват с тоалетна хартия, ами щяха да подходят доста по-адекватно спрямо случващото се.
Разбира се, всичко това се отрази и на проектите, с които бях ангажиран - отпаднаха ми множество пътувания и събития, отложиха се две продукции, в които трябваше да се снимам... Отделно бе отменена и премиерата на филм с мое участие. Силно се надявам тази криза да отмине и всичко да се нормализира възможно най-скоро.

Снимка: Личен архив

Знам, че една от тези ленти, които спомена, е трябвало да бъде заснета в САЩ и по точно - в Лас Вегас. Можеш ли да разкриеш повече за ролята ти в нея?

Точно така, снимките щяха да се проведат в Лас Вегас и евентуално Ню Йорк, макар екипът да е от Великобритания. Заглавието на филма е "FollowMe 2", а името на героя ми е Иван. След като ме избраха за ролята, режисьорът и продуцентът толкова повярваха в потенциала ми, че поискаха сценарият да бъде пренаписан, за да се разгърне образа ми. Така моят персонаж "погълна" други двама. За момента обаче продукцията е спряна по обясними причини и вероятно ще се осъществи по-нататък. Но режисьорът ѝ - Сам Харди, мисли за друг филм, в който иска аз да изпълня главната роля. Изключително благодарен съм му, но нека първо тази внезапно сполетяла ни криза да отмине, пък после ще видим какво следва. Надявам се след горчивото, да дойде сладкото.

Прави впечатление, че си доста активен в социалните мрежи по темата за коронавируса. Какво е твоето мнение за случващото се?

Бях доста активен, но вече спях да публикувам толкова много. Опитвах се да хвърля някаква светлина върху ситуацията на фона на масовата истерия, завладяла и мрежата, тъй като аз лично доста се поинтересувах какво е коронавирус, новост ли е и т.н. Гневих се на факта, че малко са онези, които спазват препоръчаните мерки за безопасност, но се ядосвах и на паниката, която се бълва отвсякъде, вместо да се обясни на хората за какво иде реч. Както споменах по-рано, подходът в началото не беше най-правилният, поне според мен. Но все пак това е нов вид коронавирус и около него има много неизвестни, които доведоха редица трагедии... Искрено съжалявам за загубата на множество хора по цял свят.

За много хора дългият престой у дома е истинско предизвикателство. Ти самият с какво запълваш времето вкъщи?

Имайки предвид, че извънредното положение съвпадна с контузията ми, аз лично прекарах много часове прикован за леглото в адски болки. Развличам се гледайки филми за пътешествия с мотори, понеже това е една от моите страсти, и с четене на книги. Имам лична библиотека с много нови заглавия, които си купих през последния месец, а сега ми се отвори възможност да се потопя в тяхното царство. На мнение съм, че е важно човек да използва времето си ползотворно. Винаги може да намери нещо полезно, което да прави. Да не забравяме и това, че правилната настройка на съзнанието е ключов фактор за нашето съществуване. Положителните мисли носят положителна енергия, а във време като сегашното - повярвайте ми, това е необходимо. Надеждата малко или много помага за приемането на ситуацията, въпреки усложненията, които идват с нея.

Снимка: Официален профил в Instagram

Световната популярност те връхлетя с участието ти в "Хари Потър и огненият бокал". Как всъщност получи ролята на Виктор Крум?

Да го наречем призвание, защото от екипа на "Warner Brothers" ме откриха случайно. После, по настояване на режисьора Майк Нюъл, ме заведоха в неговия офис, намиращ се в сърцето на студията, където се снимаше филма. Той ми каза, че е търсил точно такъв природен талант, който да даде живот на този важен герой от поредицата. Явих се на кастинг и ме избраха сред стотиците, може би дори хилядите, кандидати. Това бе огромна чест за мен!

Беше ли чел книгите на Дж. Ролулинг преди това?

В онзи момент бяха излезли само 2 филма, а книгите все още бяха в процес на писане. Признавам, че дотогава не бях чел тези, които бяха вече на пазара, и не бях много запознат с Хари Потър. Но след като бях въвлечен в поредицата - бързо наваксах и с двете. Установих, че завладее ли те веднъж магията, никога не те пуска!

С какво впечатление остана от другите актьори - Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт? Какви бяха те, след като режисьорът обявеше края на снимките?

Ема, Рупърт и Даниел, както и целия екип на тази мегапродукция, са и бяха, тъй като някои не са вече сред нас, страхотни хора. Изключителни, без никакво лицемерие, конкуренция и интриги. Както знаете във филма участват някои от светилата на киноиндустрията, но дори и за миг не видях от тях надменно поведение или деление спрямо останалите. Всички са професионалисти от най-високо ниво. Смея да твърдя, че няма по-добра актьорска школа от това да работиш рамо до рамо с някои от най-добрите имена в тази сфера.

Поддържаш ли връзка с някой от тях и до днес?

Да, с голяма част от актьорите поддържаме контакт и се виждаме когато имаме възможност. Това се случва най-често по събитията, на които сме специални гости по света.

Снимка: Личен архив

Ако действително можеше да правиш магии, какво би сторил?

На първо място в момента бих заличил тази ужасяваща история с вируса. Веднага след това бих премахнал цялата алчност у хората, злина, расизъм и безотговорна разруха, която прояваме години наред към нашата природа и планета. Мисля, че това са основните градивни частици на злото в нашия свят.

На какво те научи славата?

Да бъда силен, когато съм сам. Да ценя това, което имам и постигам, както и да разчитам основно на себе си. Научи ме да пазя личното си пространство и да съм наблюдателен. Предполагам, че това не се дължи само на популярността, но и на опита, дошъл с годините. Скоро ще навърша 35 г. и със сигурност мисленето ми се различава от времето, когато бях на 20 г.

Намираш ли разлика между българското и чуждестранното кино?

Да, намирам огромна разлика. Основно в отношението между хората, иначе като качество смея да твърдя, че имаме изключителни професионалисти във всички области на киното. Виждам обаче един постоянно повтарящ се модел - отвсякъде гледат едни и същи лица, част от които нямат нищо общо с актьорството, но се изявяват в него. Това не е справедливо спрямо останалите, на които не се дава поле за изява. Но вероятно всичко е въпрос за интереси.

Завършил си колеж по икономика и информационни технологии в Англия, но сякаш си се съсредоточил изцяло върху актьорската професия.

Не бих казал. Вярно е, че едно от основните ми занимания е актьорството, при това - предимно в чужбина, понеже у нас по една или друга причина почти не ми се дава шанс. Но вече съм се примирил с този факт. Винаги съм казвал обаче, че независимо от това колко е успял един актьор, той трябва да има и странично занимание, с което да изкарва доходи. Все пак днес може и да снимаш нещо, но следващите месеци или дори години са под въпрос. Аз се занимавам с редица неща, чувствам се достатъчно силен, за да се възползвам от всяка възможност, която ми предоставя животът.

Снимка: Личен архив

Миналата година стана чичо, но първоначално почитателите ти помислиха, че си станал баща. Имаше ли някакви забавни случки, вследствие на объркването, например съобщения с поздравления за новородения ти "син"?

Да, станах чичо на прекрасния Стефан. Голяма радост донесе този малък "джентълмен", както го нарекох аз. Всички си помислиха, че ми се е родил син и беше доста забавно когато заваляха поздравите. Бързо се разбра, че не съм станал баща, както беше редно. Горд чичо, кум и кръстник съм!

Прекарваш ли време с племенника си?

Да, колкото е възможно, но сега заради контузията и извънредното положение не съм го виждал от известно време. Все пак той все още е бебенце, едва няколко месеца, и трябва да го пазим. Живот и здраве, когато отмине всичко, ще мога да отново го виждам по-често и да го гледам как расте.

Татуировките са символ, който хората свързват с конкретно преживяване, човек или дават израз на своята вяра, надежда и мечти. Ти имаш множество по тялото си. Коя от тях има най-сантиментално значение за теб и с какво я свързваш?

Татуировките са интересна тема. Всеки ги свързва с най-различни неща, но някои гледат на тях единствено като на "мода". Смея да твърдя, че моите разказват история и имат дълбоко значение за мен. Всичките ми татуировки имат сантиментална стойност, но може би на първо място е тази, намираща се на дясното ми рамо. Тя изобразява щит, в който са преплетени различни символи, като например всевиждащото Божие око. Друга много важна за мен е тази на Анубис, под чийто символ попадам според Древноегипетския календар.

Влюбен ли си?

Влюбен съм в живота, прородата, мотора ми... Но не съм влюбен в жена и си нямам половинка.

Каква би била идеалната жена за теб тогава?

Не знам. Когато я срещна ще разбера. Но може би трябва да има прилична и естествена външност, образование, добро разсъждение и мечти за живота си. Определено е необходимо да споделя моята любов към пътуванията, да има добро възпитание, да цени културата ни и да уважава възрастните хора. Вероятно звучи така, сякаш имам големи претенции, но това не е вярно. Просто на този етап смея да твърдя, че съм щастлив и сам, а за да се промени това, трябва да срещна някого, с когото имаме достатъчно сходства. Може би съм роден в грешното време, но някой ден ще се запозная с момиче, което също е сбъркало времето си. Това е тема с продължение.

Снимка: Официален профил в Instagram