Стефани Джоан Анджелина Джерманота, по-известна като Лейди Гага, е една от най-популярните изпълнителки на нашето време, която нахлу в съвременната музикална култура като цунами.

Абсолютно заслужено тя стои до най-големите звезди, съществували някога. Истинско произведение на изкуството сама по себе си, тя е ходеща творба, която се осмелява да бъде различна.

Увлечена по музиката и всичко, свързано с изкуството, Стефани винаги е искала да бъде звезда, привличала е вниманието, където и да отиде и се е опитвала да казва нещата точно както ги мисли. Едва ли някога отдадената, ученолюбива и дисциплинирана ученичка би повярвала, че един ден ще се бори за "Оскар" или че ще създава история...

Стефани израства в семейство, което има италиански корени. Второто си име, Джоан, получава в чест на леля си, която си отива от този свят 12 години преди Стефани да се роди. Още от малка тя показва, че блести над останалите и подигравките по неин адрес го доказват - нейните връстници се отнасят лошо с нея, тъй като била прекалено ексцентрична за техните стандарти. Преди да помисли за певческа кариера, Стефани настоява, че един ден ще стане военен журналист. Може би това е била и причината да я намират за "странна" съучениците й, които нямат намерение да спрат с обидите.

И като при всяко нормално дете те влияят на самочувствието на Стефани. Множеството хапливи коментари я карат да започне да поставя под съмнение своята идентичност и мястото си в обществото. Говорим за истински тормоз, който, за съжаление, е подценяван. Пример даваме с група момчета, насърчавани от девойки от нейното училище, които веднъж я взимат на ръце и я изхвърлят в кофа за боклук, като й казват, че там й е мястото. По-големите момичета пък я пощипват и я наричат "мръсница".

Слава Богу, когато завършва гимназия и записва висше образование в Нюйоркския университет, Джерманота се надява, че с настъпването на първия семестър и смяната на обстановката всички подигравки и хора, които до този момент са я тормозили, са изчезнали. Но...в един тъжен момент нейни състуденти създават група във Facebook, наречена "Стефани Джерманота, ти никога няма да станеш известна!", която е изцяло посветена на това да критикуват бъдещата Гага.

И макар и приета сред първите 20 в колежа по изкуства, Стефани прекъсва след втория семестър и се връща в дома на родителите си.

За да се издържа, работи като сервитьорка в закусвалня и стриптийзьорка. Малко след началото на новия век, когато светът се отърсва от Y2K модата и вече на първа линия са екстравагантните облекла и поведение, Стефани започва да работи като съавтор на песни. Тогава талантът й се увенчава с успех, защото пише текстове за Бритни Спиърс, Фърги и The Pussycat Dolls. Типично в неин стил решава, че няма да излезе с името си в шоубизнеса, ами ще избере нещо по-запомнящо се. Например Лейди Гага. Вдъхновява се от Queen и тяхната песен "Radio Ga Ga".

И така, когато лека-полека стартира самостоятелната си кариера, се превръща в сензация, отчасти заради шокиращата си помпозност, но най-вече заради огромния талант, който носи в себе си. Две нейни песни стават сертифицирани като платинени - успех, който само няколко изпълнители са постигали в цялата история на музиката.

Вижте как се променя стилът на Гага през годините >>

Благодарение на упорития труд и множеството успехи, които трупа, тя лансира и свой парфюм, който носи името Fame. За времето си той се превръща в единственият и първи в света, който има черен цвят и е определен като "най-важната иновация в парфюмерийната индустрия през последните 20 години". Ще попитате на какво ухае ли?

Снимка: Getty Images

Описанието му включва "разбито сърце на тигрова орхидея с черен воал от тамян, стрита на прах кайсия и комбинация от есенции от шафран и капки мед". Освен него по-напред в житейския си път Гага лансира и своя собствена марка за козметика, като сред продуктите има палитри с имена, вдъхновени от нейния музикален каталог. И докато все още се доказва, Гага не само пише песни за колеги, издава свои, и пуска парфюми на пазара. Нещо повече. Тя се пробва и в киното. Става още по-известна, като приема роля в "American Horror Story", "Домът на Gucci" и "Роди се звезда". Заради последния филм се превръща в първата жена, която печели всички пет големи награди в един и същи сезон. Това се случва през 2019 г., когато излиза филмът с нея и Брадли Купър и песента "Shallow", заради която грабва "Златен глобус", "Изборът на критиците", "Грами", BAFTA, и може би най-голямото отличие за всеки артист - "Оскар" за най-добра оригинална песен.

Но не всичко е бизнес и успехи. Докато трупа на полицата статуетка след статуетка, певицата се бори с вътрешни проблеми, породени от травми в детството. Изпълнителката признава в интервю, че като по-млада е била многократно изнасилвана и държана в плен от звукозаписен продуцент. Тя не казва на никого за инцидента в продължение на години, защото се обвинява за него. По нейни думи мъжът я заплашвал, че ако "не се съблече, ще съсипе кариерата й". За щастие, всичко приключило, като насилникът й я оставил на един уличен ъгъл болна и повръщаща. Това кара певицата да започне да употребява наркотици и отношенията с родителите й стават обтегнати.

И точно, когато стига връх в кариерата си и всеки казва, че няма накъде повече, Гага обявява, че страда от фибромиалгия - заболяване, което причинява хронична мускулна болка и умора.

Поради тази причина певицата обявява прекъсване на професионалната си кариера. Въпреки че е работила върху психичното си здраве през годините и вече не употребява наркотици или опиати, тя признава в интервю през 2020 г., че продължава да се "самолекува" с алкохол.

Сама по себе си Стефани Джерманота е изключително интересна личност. Абсолютен факт е, че в началото на кариерата й на всички тя изглежда странна и плашеща. Няма да забравим конспирациите около нея, като например, че се къпе с кръв или пък че е убила човек, за да вземе самоличността му. За второто дълго се дискутираше в онлайн прoстранството. Преди години форумите твърдяха, че американската поп звезда е убила млада певица от руски произход и подозират илюминатите, в това, че контролират музикалната индустрия. Всичко започнало на 25 октомври 2008-а година в платформата на Yahoo Answers. Името на Гага е замесено с това на младата изпълнителка и изгряваща звезда Лина Моргана, която умира мистериозно.

Месеци след трагедията, темата е подхваната отново. Теориите продължават да се роят дори и след разкритието на полицията, че причината за смъртта на Моргана очевидно е самоубийство. Знае се, че е скочила от покрив на сграда.

Но теориите на конспирацията около нея се различават леко една от друга в зависимост от това кой е авторът им. Според някои тя е реална личност, но смъртта й е изфабрикувана. Според други наистина е скочила, но е била под психически контрол от илюминати. Една от най-често срещаните версии се появява през 2016-а и гласи, че Лина е убита от Лейди Гага.

Според различни таблоиди младото момиче работило с певицата. Въпреки това смъртта й не е отразена в медиите, освен в местна преса, която дори не разкрива самоличността й. Появява се теорията, че голямата звезда я убива, за да може да отнеме самоличността й. Тази хипотеза става още по-популярна, след като е отразена от британския таблоид The Sun. Ролята на илюминатите не е съвсем ясна, но множество са убедени, че също имат влияние, тъй като подобно на почти всеки артист, и Гага често използва "Всевиждащото око", което прави с пръстите си. За почитателите на загадките е ясно - всеки, който иска да бъде известен, трябва да бъде посветен в сатанинските ритуали на шоубизнеса, а най-голямата слава е запазена за тези, които са убили свой близък - съпруг, родител или роднина.

Тези хипотези се смесват с митове за ритуални убийства, които уж са "стандартна практика" за Холивуд. За мнозина случаят е поредното доказателство за връзката на Лейди Гага и на най-големите звезди от шоубизнеса с илюминатите.

Така в момента няма сайт, форум или дискусия, свързана с Моргана, в които да не се споменава и името на Лейди Гага, илюминатите или ритуално убийство.

Темата за "различните" винаги е била актуална. Тя се разисква по различен начин в различните епохи и общества. И колкото и да се опитваме да бъдем толерантни, "различните" със своето различие пораждат единствено омраза, агресия и тормоз. Но голяма част от тях намират сили у себе си, за да продължат. Не по-малка част от тях обаче просто решават да приключат всичко.

Колкото по-екстравагантен си, толкова повече негативизъм предизвикваш у околните. Името ти ще бъде в центъра на конспирации, които могат да променят изцяло живота ти. Или да свърши, или да те превърне в звезда. И не е ли странно как най-тормозените в училище, "различните", впоследствие заблестяват над останалите?