Константин Марков - основател и басист на българската рок група "Тангра" си отиде от този свят вчера на 71 години, след като загуби битката с коронавируса. В негово лице музиката в България изгуби много, тъй като Косьо Марков, както го наричаха колегите и приятелите му, е част от създаването на някои от най-красивите песни, като "Нашият град", "Богатство", "Любовта, без която не можем", Бъди какъвто си", "Оловният войник".

Таи сутрин, за да говорят за своя колега и приятел, в студиото на "Здравей, България" бяха музикантите Стенли и Митко Кърнев, които са имали дълго и много ползотворно сътрудничество с Косьо Марков през годините.

"Той беше двигателят на всичко, сподели Стенли, не можах да повярвам, че това се случило", с тъга в гласа заяви изпълнителят. "Косьо направи едно от най-великите рок парчета "Оловният войник", което ще остане след нас. Тази песен е емблематична за него като автор. Той беше истински водач.

"Прекарах едни от най-хубавите ми години благодарение на Косьо. Аз попаднах в групата му като студент от Консерваторията", разказва Стенли.

През 80-те години на миналия век Станислав Сланев-Стенли е вокалист на група "Тангра" и именно той изпълнява песента "Оловният войник", превърнала се в един от най-големите хитове на бандата.

Митко Кърнев пък се впусна в спомени за техни съвместни концерти с Косьо Марков, като едно участие в Несебър, при което техниката просто отказала, но басистът на "Тангра" успял да овладее положението. 

"Той беше човек, който никога не оставаше равнодушен", сподели Кърнев за Косьо Марков.

И двамата български рок музиканти са категорични, че загубата на Косьо Марков е голям удар върху българската музика, заради всичко, което основателят на група "Тангра" е правил за създаването на част от най-големите хитове в българския рок.

Косьо Марков

Снимка: BulFoto

Самият Стенли преди месеци бе в тежко състояние, причинено от коронавирус, но за щастие успя да се пребори с коварното заболяване и днес продължава да прави музика.

Косьо Марков и Стенли

Снимка: BulFoto