Един от най-известните и талантливи режисьори в историята навършва днес 75 години. Филмите в кариерата на Спилбърг, продължаваща вече четири десетилетия, покриват много и различни жанрове, а също така и теми. Ранните му фантастични и приключенски ленти стават образци за съвременното кино, а продукциите му са спечелили повече от 10,1 милиарда долара в световен мащаб. Заглавията, донесли му световна популярност са "Челюсти" и "Джурасик парк".

Роден е в еврейско семейство и може би точно това е една от основните причини по-късно той да създаде "Списъкът на Шиндлер", където се разказва за холокоста по време на Втората световна война. През 1994 година той печели "Оскар" в 7 от 12 категории. Но освен всички тези известни за повечето хора факти, за Стивън има и интересни неща, които не знаем за него. 

1. Режисьорът страда от дислекция. Това представлява трудност при четенето и възприемането на текст. Бъркат се  букви с други например "б" с "д" или "н" с "п". Тази диагноза обаче се поставя чак когато той е на 60 години.

Снимка: Getty Images

2. Любопитно е, че режисьорът никога не е пил кафе. Той споделя: "Не пия кафе. Никога през живота си не съм изпил една цяла чаша. Намразих вкуса му още като дете."

3. Стивън никога не взел пари за "Списъкът на Шиндлер". Вярвате или не, този филм се смяташе за най-скъпата черно-бяла продукция, правена някога. Но Спилбърг не приема парите за работата си по нея; той заявява, че всички приети пари ще бъдат "кървави".

4. Два пъти получава отказ да режисира Джеймс Бонд. Първият път продуцентът Алберт му казва, че е млад и трябва да натрупа опит. Вторият му опит е, когато излиза "Списъкът на Шиндлер", но тогава му се отвръща, че сега вече не могат да си го позволят.

5. Знаете ли кой се появява най-много във филмите на Спилбърг? Том Круз? Ричард Драйфус? Том Ханкс? Не! Спилбърг снима кучето си в няколко свои филма. Освен това има навика да кара своите любимци да работят по някои от най-известните му творби.

6. Когато е на 16 години той създава научнофантастичен филм с бюджет от само 500 долара. Актьорският състав включва приятелите му от гимназията, а Спилбърг използва гаража си за снимачната площадка. Няма да повярвате, че той дори сам композира партитурата за лентата на кларинет. Впоследствие работата му е прожектирана пред публика от 500 души в Аризона, а входната такса e била около 1 долар на човек.

7. Робин Уилямс е развеселявал Стивън Спилбърг по време на снимките на "Списъкът на Шиндлер". Продукцията на не е била приятно изживяване за него, който е искал да се откаже от режисурата, след края на проекта. Темата е била толкова тъжна и болезнена, че Спилбърг се е борил с депресия, докато продуцира шедьовъра. Когато чу това, Робин Уилямс започна да се обажда на Спилбърг от Съединените щати, за да го се опита да го накара поне за малко да се разсмее.

Снимка: Getty Images