Преди 3 дни Илон Мъск обяви в официалния си Twitter профил щастливата новина, че е станал баща за седми път, след като приятелката му - певицата Граймс, роди момче. Скоро след това последователите му в социалната мрежа го заляха с въпроси дали ще видят бебето и многократно запитаха дали вече са му избрали име.

В крайна сметка бизнесменът удовлетвори желанието на нетърпеливите си почитатели още същия ден, публикувайки две снимки - първата разкрива как малкият му наследник спи в болничното си легло, а втората го показа в обятията на баща му. Но когато собственикът на "Tesla" сподели как точно възнамеряват с половинката му да кръстят новороденото, всички си помислиха, че той се шегува. Оказа се обаче, че съвсем не е така...

Вижте снимки >>

X Æ A-12 може и да звучи като названието на следващата му космическа ракета или парола за електронна поща, но всъщност е името, което двамата родители са харесали за своето дете. Последвалите реакции в интернет пространството бяха противоречиви, но две неща бяха сигурни - никой не успя да дешифрира името и смисъла му, нито разбра как се произнася то.

Тогава се намеси Граймс, хвърляйки светлина върху всеобщото неведение. С публикацията си в Twitter тя обясни значението на всеки един символ.

X - неизвестната променлива.
Æ - начинът, по който тя пише "Ai" за "любов" и/или "изкуствен интелект".
А-12 - предшественикът на SR-71, който е любимият самолет на двойката (без оръжия, но изключително бърз). Канадката обаче сбърка модела и се наложи Мъск да я коригира.
А - също така идва и от "Archangel", което е любимата песен на Граймс.

Но дори разяснението на "абревиатурата", според което името би трябвало да се произнася Екс Ей Ай Ей - туелв (12), не помогна на хората да проумеят как точно да го изрекат. Някои от тях стигнаха до заключението, че отрочето се казва Екс Аш Аркейнджъл, а мнението определено допадна на Мъск, който го му постави "палец нагоре" в платформата.

Въпреки желанието на двойката обаче, това име няма как да премине през правилата за именуване на децата, приети от щата Калифорния.

Сп. "People" се свърза с адвоката по семейно право Дейвид Глас, който обясни на изданието, че за да се получи свидетелство за раждане и ЕГН, името на всяко новородено трябва да бъде съставено от 26-те букви от английската азбука, но в него не може да има числа или специални знаци.

"Това означава, че не можете да използвате цифри - арабски или римски, както и други символи, като емоджита, например. Въпреки че апострофът е приемлив за име като" O'Connor", казва юристът.

Той добавя, че Илон и Граймс могат да се опитат да кръстят сина си с избраното вече име, но щатът ще го отхвърли, а перспективите за обжалване също ще стигнат до задънена улица, понеже от няколко години Калифорния се бори с "модерните" имена, с които родителите все по-често искат да кръстят наследниците си.

Глас разясни, че преди време е бил внесен законопроект, искащ символите да бъдат разрешени в названията на децата, но той е бил отхвърлен, защото това означавало да се обновят всички компютърни системи, използващи се за обработка на свидетелствата за раждане.

В края на февруари т.г. 31-годишната певица, която по онова време все още бе бременна, и 48-годишният главен изпълнителен директор на "SpaceX" изумиха света и с решението си да оставят детето си само да избере своя пол. Отговаряйки на въпроси на своите почитатели в YouTube, Граймс каза:

"Не искам да споделям пола на бебето, защото съм на мнение, че личното му пространство трябва да бъде запазено. Не мисля, че то може да разбере славата и публичността. Не бих искала да определям пола му, докато само не го почувства в живота си."

По-късно в Twitter тя написа:

"То може да избере само собствената си съдба и самоличност".