Светла Иванова е позната на българската публика с музиката си, но преди години певицата, която прави и едни от най-хубавите клипове, обръща поглед много повече към семейството, йогата и писането на книги за деца. Това не е толкова голяма изненада, като се има предвид, че Светла има педагогическо образование, а и неведнъж е споделяла, че повече от всичко желае да е майка. Тя има и успешна йога практика, което напълно допълва образа ѝ на успешна и уравновесена дама, която намира точния баланс между себеизявата и семейството си. Ето какво има да ни разкаже днес Светла Иванова:

Светла, здравей! Пускаш третата си "Вълшебна книжка" за деца. В периода на пандемията ли я създаде? Какво я прави по-различна от предните две истории?
Да, през този период имах повече време да се мобилизирам да завърша този голям за мен проект - над 60 страници с приказки за релаксация, 9 песнички за раздвижване и отпускане, записи на релаксациите за родители и деца, оригами и упражнения, заснети и на видео. Паралелно работих с екип. С колегата ми Константин Кучев измисляхме заедно музиката и текста през зуум. После ги записвахме и пращахме всичко в студио за смесване и мастеринг. Друг човек правеше монтажа на видеата. Друг предпечата. Трети снимките. Четвърти сайта ми. А художничката Мила Попнеделева-Генова - рисунките за оцветяване. Това е първата ми книга от поредицата Тананикаща йога, в която децата, оцветявайки, участват в създаването на своя уникална и неповторима книжка. Добре се вписва към темата за спокойствието и почивката. Бих казала, че рисуването и оцветяването е като детска релаксация. Пандемията повлия на историите в книжката. Предишните две приказки бяха за Индия и България, а заложените в тях добродетели благодарност и състрадание. Тук приказките са 7 и се превърнаха в релаксации, защото всички имаме нужда от повече спокойствие и освобождаване от стреса в днешно време, а често забравяме, че децата също много се натоварват. Книжката е за родители и деца, за да си почиват заедно, докато ги четат или слушат, а когато имат нужда от забавление да правят упражненията към нея или оригамите, да оцветяват, да играят или почиват с песничките. Всички ресурси към книжката, за да бъде тя интерактивна са предоставени свободно в сайта ми svetlaivanova.com, както и в други социалните мрежи.

Снимка: Личен архив


Децата ти имат ли някакъв принос в творбата? Правихте ли йога заедно по време на карантината?
Децата ми са първите ми редактори и читатели. Винаги първо на тях чета книжките и те ми казват как ги приемат. Това ми дава много точна преценка, защото са момче и момиче на възраст 8 и почти 12 години, а третата книжка е за малко по-големи дечица, защото красивите рисунки за оцветяване и оригамите за изработка към всяка история изискват по-развита фина моторика и самостоятелност. Децата трябва да са поне в предучилищна възраст, ако искат да я оцветяват сами. Самите приказни релаксации са подходящи и за по-малки дечица. Моите деца снимат упражненията към всяка книжка, а към тази има и видео с начините на изпълнение и ползите от тях.

Използваш ли Стела и Виктор като "качествен контрол" за историята - прочиташ им написаното и ако имат коментари, поправяш и доразвиваш една сюжетна линия, например?
Да, точно така. Прочитам им и ако имат забележки или допълнения, се съобразявам с тях.

Снимка: Личен архив

Каква е тайната на успешното писане за деца?
Да обичаш да се занимаваш с деца, да общуваш с деца и не на последно място да си майка. Аз отговарям на всички условия. Завършила съм предучилищна педагогика и поп и джаз музика, работя в детска градина, в училище и в Музейко. Преподавам Тананикаща йога за деца в студиото ми Salt&Art. В този проект съчетавам всичките ми начини на изразяване - музика, йога и писане. Децата ме вдъхновяват. Често ми дават идеи самите те. Опитвам се да говоря на техния език.

Снимка: Личен архив


Промени ли по някакъв начин свeтоусещането на децата ти изолацията, виртуалното обучение, хората с маски като космонавти по улиците? Какво им обясни за тази промяна, която качи света на трупчета и доведе до едно по-бавно живеене?
Когато децата са по-големички и добре възпитани, няма проблем да разберат каквото и да е. Хареса ни дистанционното обучение. Отрази се положително на знанията им, защото всички бяхме вкъщи и им помагахме. С мъжа ми сме мечтали да участваме повече в тяхното обучение и сега имахме тази възможност.


Един психолог доста добре обясни начина, по който изолацията действа на хората - "Вирусът отвън изкарва вируса отвътре". Тоест, който каквито нерешени проблеми и дяволчета е имал, ги е пуснал на воля пред близките си. Твоят вътрешен свят промени ли се по някакъв начин?
Според мен изолацията помогна повече на хората, които не бяха наясно какво искат да правят и на тези, които имаха нужда от промяна. Даде им време за размисъл и пренареждане на приоритети. Аз имах нужда само от малко време да завърша проекти като книгата и албума с песнички и релаксации към нея, да заснема оригамите и да започна нова форма на йога практики - онлайн. Увеличи се работата ми като йога учител от вкъщи. В групата ми във фейсбук Yogatime with Svetla Ivanova много бързо се събраха стотици хора от цялата страна, а и извън нея. И след като отворихме залата продължаваме да правим паралелно онлайн уроци и сега. Това е нова възможност да правим йога с всички, които не живеят в София и в България, а харесват стила ми на преподаване. Успях да създам, заснема и продължавам да снимам практики за йога у дома - ежедневни, за различни проблеми, за бременни, за родители и деца, за дами над 55 години, които качвам там и срещу абонамент всеки може да практикува в удобно време.

Ако се повтори сценарият от тази пролет и дойде втора вълна на коронавируса, кое би направила различно - да се изнесеш на друго място с двор, например, за да могат да играят децата, или да се събереш с майка си, за да не сте свързани само с видео чат?
Нито едното. Майка ми си има своя работа, задължения и живот. А изолирането на чист въздух ме блазни, но снабдяването с продукти също крие риск, а и когато си далече от адекватна медицинска помощ се излагаш на много повече риск.

Имаш йога студио, а спортовете на закрито наскоро бяха разрешени. Какво показва опитът ти - страхуват ли се хората да се съберат отново в залата?
Не се страхуват, напротив. Липсва им социалния контакт. От групите, на които преподавам, бъдещите майки са най-смели, част от дамите над 55 не са се върнали в залата още само защото децата им са ги помолили да ограничат социалните си контакти, но ми споделят, че това много им липсва. Имам много голяма група от дами 55+ и успяхме да създадем място не просто за раздвижване, а и за приятно общуване.

Снимка: Личен архив


Какво лято те очаква?
Вълшебно, надявам се, но и предпазливо. Продължаваме да се пазим и да бъдем по-внимателни.


Пожелай ни нещо.
Да се забавлявате, по-малко стрес и да имате повече време за себе си!