Стотици световноизвестни музиканти, актьори, модели, кралски особи се присъединиха към международните усилия в подкрепата на украинския народ след руското нашествие. С мащабни акции по цял свят бяха събрани и продължават да се събират стотици милиони щатски долари дарения и хуманитарна помощ.

Въпреки нестихващите бойни действия, няколко известни личности дори се осмелиха да пристигнат в Украйна и лично да изразят солидарност, съчувствие и подкрепа, призовавайки за прекратяване на войната, започнала в края на месец февруари.

Tози месец рок групата "U2" се появи в намален състав в метрото в украинската столица Киев и направи импровизиран концерт. Фронтменът Боно, който е известен активист за човешки права, и китаристът Дейв "Едж" Евънс се опитаха да повдигнат духа на криещите се от бомбардировките в спирката на подземната железница. Метростанциите в столицата са превърнати в бомбоубежища.

Изявата им продължи около 40 минути, в които те изпяха някои от най-големите хитове на бандата, включително "Sunday Bloody Sunday", "Desire" и "With or Without You". Песента "Stand By Me" пък бе адаптирана във версия "Stand by Ukraine" ("Застани до Украйна").

На импровизираната сцена там Боно пя заедно с украинския изпълнител Тарас Тополя, член на местната рок група "Антитила". Той и момчетата от нея се появиха във военни униформа, тъй като са доброволци в армията.

"Вие, народът на Украйна, се борите не само за вашата свобода, а за всички нас, които обичаме свободата...", заяви Боно пред около стотина души в метростанцията. И обяви, че светът се моли скоро мирът да се завърне. Володимир Зеленски от своя страна благодари за подкрепата, оказана от "U2" на страната и народа.

След своеобразния концерт в Киев Боно и Едж посетиха също градовете Буча и Ирпин.

Малко преди изненадващата им визита, в Украйна беше и американската актриса Анджелина Джоли, която развива активна благотворителната дейност. Тя е и специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците. От видеокадри, разпространени в социалните мрежи, става ясно, че тя е била в град Лвов. Небрежно облечена и с раница на гърба, холивудската звезда пристигнала в кафене, където първо не я разпознали. По-късно обаче е била забелязана и настъпило вълнение сред присъстващите.

Снимка: АР/БТА

Регионалният губернатор Максим Козицки потвърди в Телеграм, че актрисата и активистка за защита на човешките права е била в Украйна. Тя е посетила деца, ранени при атаката на гарата в град Краматорск в началото на април. Джоли се е срещнала на жп гарата в Лвов с евакуирани от домовете си украинци от други части на страната, както и с доброволци, оказващи медицинска помощ и консултации на нуждаещите се.

Чрез публикации в социалните медии тя призова за край на конфликта.

Снимка: АР/БТА

Носителката на награда "Оскар" не за първи път посещава размирни райони. При една от последните си подобни визити в началото на март т.г. тя отиде в Йемен, където продължаващият седем години конфликт има катастрофални последствия върху населението.

Според някои съобщения се е наложило холивудската знаменитост да бъде евакуирана в скривалище заради предупреждение за бомбена атака по време на посещението ѝ.

Снимка: АР/БТА

Меката на киното беше представена на украинска територия и от актьора Шон Пен, който също работи по хуманитарни каузи. Той се отиде в Украйна още в първите дни след руското нашествие с идеята да снима филм. Артистът се изявява и като режисьор. Той "специално дойде в Киев, за да отрази всички събития, които се случват в Украйна и да разкаже на света истината за руското нашествие в нашата страна", стана ясно от публикацията, качена във Фейсбук страницата на украинското президентство.

Снимка: AP/БТА

Ирландският комик Дейвид Максавидж в началото на месец май тръгна на благотворително турне в Украйна, като обяви, че всичките средства от стенд-ъп представленията му ще бъдат дарени "на лица или групи от хора, които се нуждаят от помощ в градовете, в които играе". В програмата му са включени Лвов, Ивано-Франкивск, Чернивци, Киев и други населени места. Турнето си в Украйна Максавидж нарича "специална комедийна операция". Според него президентът на страната Володимир Зеленски, който е бивш актьор и комик, е "много смел човек", предава БТА. Максавидж похвали усилията му в битката за свобода на страната.

Преди да тръгне за Украйна, ирландският комик направи специално благотворително шоу в Лондон, с което успя да събере около 2000 британски лири. Той дари сумата за медицински стоки, защитно облекло, доставка на хранителни продукти и други продукти от първа необходимост на украинците.