Искате да приготвите коктейл като звезда от "Мастършеф"? Четирима от финалистите в кулинарното шоу ще ви покажат как да създадете перфектните напитки за съвършената вечер. Добромир Ганчев - Добата, Красимир Низамов, Николай Маджаров - Файчето и Димитър Тончев разкриват кои са любимите им рецепти с алкохол и дават съвети как да ги забъркате. Виртуозите в кухнята заслужено се наредиха в Топ 10 претендентите за титлата "Мастършеф" и ще продължат към оспорваната развръзка на предаването, което се завръща на 13 септември по bTV.

Добромир Ганчев - Добата

Снимка: bTV

Вокалист на метъл група и заклет антивеган, Добромир Ганчев обича твърдя саунд и има твърди убеждения. Работи като сервитьор, а в свободното си време приготвя рецепти от българската национална кухня. По отношение на напитките е консервативен. Любимият му коктейл е с бърбън.

Коктейл:

Old fashioned (с малка модификация)

Снимка: Личен архив "Мастършеф"

Съставки:

Бърбън - 60мл;

Редукция на гастрик сос от изцедени глава целина и плод круша, вода, оцет и захар 1-2 коктейлни лъжички;

Агностура битер с какао 5-7 капки;

Голяма бучка лед;

Газирана вода;

Обелка на портокал (дебела спирала)

Начин на приготвяне:

В класическа "олд фешън" чаша за уиски поставете 1 - 2 коктейлни лъжички от предварително приготвена редукция на гастрик сос, получен от соковете на изцеденине целина и круша, захар, оцет и съвсем малко вода. Добавете няколко капки от Агностура битер с какао и малко количество газирана вода. Чашата се завърта енергично, за да може сместа да обходи добре стените ѝ и да се получи нещо като "обвивка". Поставя се голяма бучка лед и върху нея се изсипва бърбънът. На финала добавете дебелата спирала от портокалова кора.

Красимир Низамов

Снимка: bTV

Краси е израснал в семейство, влюбено в кулинарията. От малък помагал в готвенето у дома и развил афинитет към вкусната храна и добрите напитки. За феовете на "Мастършеф" той представя любимия си побългарен вариант на "Блъди Мери". В него водката е заменена от ракия. "Това е единственият коктейл, който не просто се миксира, а се готви", казва Краси.

Коктейл:

Блъди Мария

Снимка: "Мастършеф" личен архив

Съставки:

50 мл Стралджанска ракия

150 мл доматен сок

Лимонов сок

Сос Уорчестър

Сос Табаско

Маринован хрян

Микс от национални подправки

Начин на приготвяне:

В тази многокомпонентна напитка се балансира вкуса на ракия с доматен сок, лимонов сок, сос Уорчестър, сос Табаско, маринован хрян и микс от национални подправки. Гарнира се с пукана люта чушка и кисела краставичка. Добавят се и няколко капки прясно изцеден сок от червен лук.

Николай Маджаров - Файчето

Снимка: bTV

Николай е музикален продуцент и един от създателите на първата българска група за електронна музика "Тибетски сърца". Авантюрист. Кара мотор по 60 000 км на година, обикаля казахстанската пустиня, изминава "пътя на кебапа" - Искендер, Адана, Измир и стига до границата на Монголия. Обожава екзотичната храна и предпочита коктейлите с ром и лимон.

Коктейл:

Lemon Mojito

Снимка: "Мастършеф" личен архив

Съставки:

1 лимон

3-4 стрък прясна мента

200 мл бял ром по избор

4 супени лъжици мед

1 звездичка звездовиден анасон

Начин на приготвяне:

В голяма кана на блендер изцеждаме лимона. Добавяме листата от ментата, анасон, рома и меда. Сипваме 200 мл студена вода и блендираме до пълното смилане на листата. Добавяме още литър вода и 3-4 бучки лед. Блендираме още веднъж. Слагаме каната затворена с капак или стреч в хладилника за около час. Сервираме във висока чаша с бучки лед, парче лимон и листенца мента.

Димитър Тончев

Снимка: bTV

Димитър учи в Англия, а специалността му е свързана с разработването на изкуствен интелект. Често готви за приятелите си, експериментира и мечтае някой ден да отвори собствен ресторант. Най-младият претендент за титлата "Мастършеф" ви препоръчва коктейл с уиски.

Коктейл:

Уиски Сауър

Снимка: "Мастършеф" личен архив

Съставки за 2 коктейла:

1 лимон

15г (1 с.л.) захар

30г (2 с.л.) вода

100г уиски

1 белтък

Сифон или шейкър

Лед

Мента

Начин на приготвяне:

Водата и захарта завират за 3-4 минути с кората на половин лимон. Този захарен сироп се смесва с уискито, белтъка, сока от лимона, няколко кубчета лед и мента в сифон (1 патрон азотен оксид или въглероден диоксид) или шейкър. Разбива се и се сервира върху лед, лимонова кора и мента.

Снимка: bTV