Свежи коктейли от звездите на "Мастършеф"
Финалистите в кулинарното шоу на bTV разкриват любимите си рецепти
Искате да приготвите коктейл като звезда от "Мастършеф"? Четирима от финалистите в кулинарното шоу ще ви покажат как да създадете перфектните напитки за съвършената вечер. Добромир Ганчев - Добата, Красимир Низамов, Николай Маджаров - Файчето и Димитър Тончев разкриват кои са любимите им рецепти с алкохол и дават съвети как да ги забъркате. Виртуозите в кухнята заслужено се наредиха в Топ 10 претендентите за титлата "Мастършеф" и ще продължат към оспорваната развръзка на предаването, което се завръща на 13 септември по bTV.
Добромир Ганчев - Добата
Вокалист на метъл група и заклет антивеган, Добромир Ганчев обича твърдя саунд и има твърди убеждения. Работи като сервитьор, а в свободното си време приготвя рецепти от българската национална кухня. По отношение на напитките е консервативен. Любимият му коктейл е с бърбън.
Коктейл:
Old fashioned (с малка модификация)
Съставки:
Бърбън - 60мл;
Редукция на гастрик сос от изцедени глава целина и плод круша, вода, оцет и захар 1-2 коктейлни лъжички;
Агностура битер с какао 5-7 капки;
Голяма бучка лед;
Газирана вода;
Обелка на портокал (дебела спирала)
Начин на приготвяне:
В класическа "олд фешън" чаша за уиски поставете 1 - 2 коктейлни лъжички от предварително приготвена редукция на гастрик сос, получен от соковете на изцеденине целина и круша, захар, оцет и съвсем малко вода. Добавете няколко капки от Агностура битер с какао и малко количество газирана вода. Чашата се завърта енергично, за да може сместа да обходи добре стените ѝ и да се получи нещо като "обвивка". Поставя се голяма бучка лед и върху нея се изсипва бърбънът. На финала добавете дебелата спирала от портокалова кора.
Красимир Низамов
Краси е израснал в семейство, влюбено в кулинарията. От малък помагал в готвенето у дома и развил афинитет към вкусната храна и добрите напитки. За феовете на "Мастършеф" той представя любимия си побългарен вариант на "Блъди Мери". В него водката е заменена от ракия. "Това е единственият коктейл, който не просто се миксира, а се готви", казва Краси.
Коктейл:
Блъди Мария
Съставки:
50 мл Стралджанска ракия
150 мл доматен сок
Лимонов сок
Сос Уорчестър
Сос Табаско
Маринован хрян
Микс от национални подправки
Начин на приготвяне:
В тази многокомпонентна напитка се балансира вкуса на ракия с доматен сок, лимонов сок, сос Уорчестър, сос Табаско, маринован хрян и микс от национални подправки. Гарнира се с пукана люта чушка и кисела краставичка. Добавят се и няколко капки прясно изцеден сок от червен лук.
Николай Маджаров - Файчето
Николай е музикален продуцент и един от създателите на първата българска група за електронна музика "Тибетски сърца". Авантюрист. Кара мотор по 60 000 км на година, обикаля казахстанската пустиня, изминава "пътя на кебапа" - Искендер, Адана, Измир и стига до границата на Монголия. Обожава екзотичната храна и предпочита коктейлите с ром и лимон.
Коктейл:
Lemon Mojito
Съставки:
1 лимон
3-4 стрък прясна мента
200 мл бял ром по избор
4 супени лъжици мед
1 звездичка звездовиден анасон
Начин на приготвяне:
В голяма кана на блендер изцеждаме лимона. Добавяме листата от ментата, анасон, рома и меда. Сипваме 200 мл студена вода и блендираме до пълното смилане на листата. Добавяме още литър вода и 3-4 бучки лед. Блендираме още веднъж. Слагаме каната затворена с капак или стреч в хладилника за около час. Сервираме във висока чаша с бучки лед, парче лимон и листенца мента.
Димитър Тончев
Димитър учи в Англия, а специалността му е свързана с разработването на изкуствен интелект. Често готви за приятелите си, експериментира и мечтае някой ден да отвори собствен ресторант. Най-младият претендент за титлата "Мастършеф" ви препоръчва коктейл с уиски.
Коктейл:
Уиски Сауър
Съставки за 2 коктейла:
1 лимон
15г (1 с.л.) захар
30г (2 с.л.) вода
100г уиски
1 белтък
Сифон или шейкър
Лед
Мента
Начин на приготвяне:
Водата и захарта завират за 3-4 минути с кората на половин лимон. Този захарен сироп се смесва с уискито, белтъка, сока от лимона, няколко кубчета лед и мента в сифон (1 патрон азотен оксид или въглероден диоксид) или шейкър. Разбива се и се сервира върху лед, лимонова кора и мента.