Върховният съд на Лос Анджелис постанови 10 г. затвор за канадския рапър Тори Лейнс, прострелял в крака американската изпълнителка Меган дъ Стелиън през юли 2020 г. по време на пиянски спор след холивудско парти. 

Съдията от Лос Анджелис Дейвид Херифорд произнесе присъдата, след като чу как Лейнс е наредил на хип-хоп звездата "Танцувай, ку*ко", докато стрелял по нея няколко пъти. Присъдата идва след като Лейнс бе осъден през декември за нападение с полуавтоматично огнестрелно оръжие, използване на огнестрелно оръжие с груба небрежност и носене на заредено, нерегистрирано огнестрелно оръжие в превозно средство. 

Прокурорите поискаха 13-годишна присъда за Лейнс с мотива, че е причинил физически и емоционални щети на изпълнителката на WAP, докато адвокатите му настояваха за условна присъда или три години затвор със задължителна рехабилитация, включително за алкохолна зависимост.

Съдия Дейвид Херифорд, въпреки многобройните писма, които получил в защита на Лейнс, постанови рапърът да излежи 10 г. зад решетките, тъй като обвинението е доказало два утежняващи фактора, а именно използването на оръжие и особена уязвимост на жертвата. Не е доказало обаче престъплението да е свързано с висока степен на жестокост, подлост или безчувственост. 

По време на делото стана ясно, че Меган дъ Стелиън е била в кола с Лейнс, неговия бодигард и приятелката си Келси Харис след парти в луксозния дом на Кайли Дженър през юли 2020 г. По време на съдебния процес хип-хоп звездата заяви пред съда, че усеща, че е "превърната в злодей" след стрелбата срещу нея. По думите ѝ доминираният от мъже свят на рапа често бил срещу нея.

Меган Тий Сталиън

Снимка: Getty Images

В емоционално изявление в съда тя заяви, че няма и "един ден на спокойствие", откакто е била простреляна. "Той не само ме простреля. Той се подигра с моята травма", добавя изпълнителката. 

Окръжният прокурор на Лос Анджелис Джордж Гаскон коментира, че се надява тази присъда да помогне, давайки надежда на други жертви на насилие.