Плесницата, с която актьорът Уил Смит реагира на неуместна шега на комика Крис Рок на сцената на церемонията за наградите "Оскар", предизвика предимно възмущение.

"Уил Смит дължи на Крис Рок огромно извинение. Няма оправдание за постъпката му. Има късмет, че Крис Рок не подава обвинение за нападение", написа в Туитър режисьорът Роб Райнър.

Актьорът Джордж Такей обърна внимание, че е лошо човек да загуби самообладание, когато го гледат толкова много хора. "Мнозина, особено деца, подражават на актьорите. Заради това трябва да даваме добър пример. Известността носи отговорност."

Най-силното осъждане дойде от американския режисьор Джъд Апатоу в Туитър. Уил Смит "можеше да го убие. Той просто изгуби контрол над гнева и агресията си (...) Изгуби ума си", написа той. По-късно изтри коментара си, но Миа Фароу го подхвана. Тя защити Крис Рок, като написа, че той "просто се е пошегувал, както умее да прави".

Крис Рок се пошегува за бръснатата глава на Джейда Пинкет Смит - съпругата на Уил Смит, която страда от алопеция - заболяване, причиняващо силен косопад. "Джейда, обичам те, редник Джейн 2", каза той, като направи аналогия с филма "Редник Джейн", в който Деми Мур Бръсне главата си. След това Уил Смит излезе на сцената и го удари с думите: "Не казвай името на жена ми с ... си уста".

Дензъл Уошингтън каза на Уил Смит по време на церемонията: "В най-напрегнатите моменти внимавай, тогава идва дяволът!"

Според британската писателка Бернардин Еваристо, чийто баща е нигериец, Уил Смит е пропуснал възможността да даде пример, особено на афроамериканците. Макар че е "едва петият чернокож от близо 100 години, който печели "Оскар" за най-добър актьор и първият от 16 години, той прибягва до насилие, вместо да използва силата на думите, за да повали Крис Рок", пише Еваристо в Туитър. "А след това се позова на Бог и на любовта, която го е накарала да направи това", добавя тя.

Актьорът Марк Хамил определи инцидента като "най-грозния момент" в историята на наградите "Оскар".

Всъщност Уил Смит се извини на церемонията по връчването на наградите "Оскар", но не и на Крис Рок. 53-годишният американски актьор, изключително популярен в САЩ и в чужбина, спечели "Оскар" за най-добър актьор за "Методът Уилямс", в който играе Ричард Уилямс, бащата-треньор на шампионките по тенис Серина и Винъс Уилямс. Във филма героят дори се оставя да бъде пребит, без да реагира, от млади бандити в калифорнийско предградие.

Някои обаче подкрепиха Уил Смит. Певецът Лиъм Пейн заяви пред репортери: "Мисля, че каквото и да е направил, е имал право да го направи".

Киноакадемията на САЩ реагира на инцидента с публикация в Туитър:"Академията не одобрява насилието под каквато и да е форма".

Шегата на Крис Рок предизвика сравнения с други подобри примери от церемонията за наградите "Оскар", насочени например към Леонардо ди Каприо, Джуди Денч, Фелисити Хъфман.