Тейлър Суифт, която водеше по номинации за отличията, е големият победител на несъстоялите се Европейски музикални награди на MTV, съобщи "Billboard", цитиран от БТА. 

На 19 октомври - малко повече от две седмици преди насрочената дата за провеждането му в Париж, организаторите съобщиха, че шоуто за музикалните отличия тази година няма да се състои. Като причина за решението си те посочиха "нестабилността на световните събития". В неделя, на 5 ноември, когато наградите трябваше да бъдат раздадени, MTV публикува списък с победителите. Начело е Тейлър Суифт с три отличия - най-добър изпълнител, най-добър изпълнител на живо и най-добър видеоклип за "Аnti-Hero".

Изненадващо призът за най-добър американски изпълнител се изплъзна на Суифт. Отличието отиде при Ники Минаж, която спечели и наградата за най-добър хип-хоп. 

Снимка: Getty Images

По два трофея грабнаха също Чонгкук от BTS и италианските Måneskin. Чонгкук спечели наградите за най-добър k-pop и най-добра песен за "Seven", записана в сътрудничество с Лато.

Снимка: Getty Images

Måneskin триумфираха с призовете за най-добър рок и най-добър италиански изпълнител.

Снимка: Getty Images

Рапърът Рема бе отличен в новоучредената категория за най-добър афробийтс.

Дейвид Гета, който е роден в Париж, където трябваше да се състои тазгодишното шоу, спечели наградата за най-добра електронна музика.

Снимка: Getty Images

От MTV казват, че печелившите изпълнители ще получат своите награди. Тазгодишното събитие трябваше да бъде излъчено на живо в повече от 150 страни от Париж. Церемонията не е организирана във френската столица от 1995 г. Миналата година наградите бяха раздадени в Дюселдорф, Германия. Това е първият път, в който Европейските музикални награди се отменят от учредяването им през 1994 г. Дори по време на пандемията шоуто продължи по план.

На 19 октомври MTV разпространи изявление, в което се посочваше, че предвид "нестабилността на световните събития" и от предпазливост тазгодишното издание на шоуто няма да се състои.

"Европейските музикални награди са ежегоден празник на световната музика. Докато наблюдаваме как продължават да се развиват събитията в Израел и Ивицата Газа, това не е момент за глобално тържество. При положение, че хиляди хора вече са загубили живота си, това е момент за траур. Гласуването продължава и спечелилите изпълнители ще получат своите награди. Очакваме с нетърпение да бъдем отново домакини на отличията през ноември 2024 г.", се посочваше още в изявлението.

Сред останалите отличници се наредиха Карол Джи и Шакира (най-добро сътрудничество за "TQG"), Песо Плума (най-добър нов изпълнител), Били Айлиш (най-добър поп), Анита (най-добро латино), и Крис Браун (най-добър ритъм енд блус).