Няма съмнение, че Мат ЛеБланк завинаги ще остане в съзнанието на широката публика като глуповатия, но добросърдечен чаровник Джоуи Трибиани, който може да се похвали със завиден успех сред нежния пол, от любимия на няколко поколения сериал "Приятели", изстрелял го директно сред най-ярките звезди на холивудския небосклон. Веселият и наивен нрав на героя му, скачащ от една абсурдна ситуация в друга, който забавлява зрителите пред малкия екран в продължение на цяло десетилетие, накара мнозина да вярват, че животът на актьора е точно толкова лек, колкото този на изиграния от него персонаж...

Уви, това не е нищо повече от заблуда. Истината е, че макар на снимачната площадка да пресъздава жизнерадостен и безгрижен образ, извън нея Мат няма много поводи за смях. Дори напротив, години наред той се бори с изключително тежка лична драма, коствала му редица безсънни нощи, изпълнени с грижи и притеснения.

Вижте снимки на Мат >>

Но нека започнем от самото начало. През 1997 г., когато е на върха на славата, чрез обща позната ЛеБлак се запознава с актрисата и модел Мелиса Макнайт, която по онова време е разведена майка на две деца. Любовта между двамата пламва почти мигновено, а само година по-късно той пада на едно коляно с пръстен в ръка, задавайки ѝ най-важния въпрос, който един мъж може да отправи към една жена.

Така пет години по-късно те застават пред брачния олтар, вричайки се официално в любов един на друг. В този момент изглежда така, сякаш той има всичко, за което човек може да мечтае - успешна кариера, световна слава и красива съпруга до себе си, която е на път да го направи баща, дарявайки го с дете. Само че тук историята му претърпява злощастен обрат, карайки го да разбере, че противно на всяко желание, на този свят не съществува пълно щастие, както гласи прочутата сентенция.

През 2004 г. се ражда дъщеря му Марина Пърл, но радостта от появата ѝ трае прекалено кратко, тъй като скоро съпрузите се изправят пред един от най-големите страхове на всеки родител. Осем месеца след като момиченцето проплаква за първи път в болница, то е диагностицирано с рядка форма на дисплазия - заболяване, което може да нанесе сериозни поражения на мозъка, костите и двигателните способности. В случая на малката Марина то засяга лявото полукълбо на мозъка и гласните ѝ струни, а освен това ѝ причинява гърчове и ограничава нейните движения. Тежкото ѝ състояние подлага на сериозно изпитание актьора, който е на ръба да изпадне в депресия. Въпреки това обаче, той трябва да продължи да изпълнява задълженията си пред камера, прикривайки собствената си мъка, за да весели почитателите на поредицата, поне за още малко.

В този период, точно преди края на хитовия ситком, той дава едва няколко интервюта, но си позволява да разкрие голямата болка, която носи в сърцето си, пред британският вестник "Telegraph". В разговора с медията той признава, че въпреки дългите години, в които е разсмивал хората, вече не се чувства така забавен заради премеждията, през които преминава в личен план. Но надали тогава е очаквал, че на фона на всички злощастия, скоро съдбата ще му нанесе още един сериозен удар.

След две години, изпълнени с мъчителна несигурност, през които води постоянна борба за здравето на наследницата си, ЛеБланк установява, че лошото действително никога не идва само. Бракът му не успява да устои на напрежението и в определен миг безвъзвратно се разпада пред очите му. Това едва не съсипва Мат, който винаги е казвал, че за него няма нищо по-важно от семейството му. На негово място повечето хора вероятно биха паднали духом, изпадайки в неутешимо страдание, от чиито задушаващи обятия единствената утеха би била някой порок, но сякаш напук на всяка несправедливост - той не се предава. За разлика от Мелиса, той до последно искрено вярва, че някой ден дъщеря му ще оздравее.

Ето защо след финала на поредицата "Джоуи", продължила 2 сезона, вместо веднага да приеме нов проект, затвърждавайки позициите си в индустрията, Мат предпочита да се отдаде на най-важната си роля - тази на всеотдаен баща. Така, посветил изцяло на Марина, един ден просто стяга багажа си и напуска космополитния Лос Анджелис, където вече нищо не го задържа, като се отправя към Санта Барбара заедно с малкото момиче. Там, на 136 километра от светлините на прожекторите и суетата, царяща в на Меката на киното, двамата заживяват в ранчото на актьора. Ходът му остава неразбран от много хора, чудещи се как е възможно Мат така лесно да се откаже от всички възможности за професионално развитие, които неминуемо са щели да му се предоставят след участието му в шоуто, но и до днес той изобщо не съжалява за избора си. Напротив, неведнъж в свои по-късни изяви е казвал, че в онзи момент е взел правилното решение.

"Знаех, че не изпускам нищо. Вече се бях докоснал до света на звездите, но там не открих нещо, което да ме направи щастлив и да ме накара да се чувствам завършен", споделя Мат.

Единственото, което е от значение за него, е дъщеря му. Въпреки неприятностите, времето, прекарано с нея, осмисля дните му и го кара отново да се усмихва. Сам признава, че просто не е способен да ѝ отказва и с удоволствие изпълнява всяко нейно желание, защото радостта ѝ се прехвърля върху самия него, вдъхвайки му сили и кураж да продължава напред, посрещайки трудностите с увереност.

Непоколебимата му решителност и вяра в крайна сметка му се отплащат, заличавайки завинаги агонията в душата му. Марина успява да се излекува, превъзмогвайки коварната болест. С течение на годините тя се превръща в красива млада жена, чиято специална връзка с баща ѝ става все по-силна. Двамата са неразделни и посрещат всичко, което ориста им поднесе рамо до рамо. От време на време те дори гледат заедно епизодите на "Приятели", когато ги засекат по телевизията, което едва ли се случва толкова рядко, предвид факта, че много канали и до днес услужливо ги въртят. ЛеБланк издава, че наследницата му с интерес наблюдава работата му и често го разпитва за определени сцени от сериала.