Адвокатите на Тил Линдеман, фронтмен на германската метъл група "Рамщайн" (Rammstein) обявиха, че ще предприемат правни действия срещу обвинителите, които твърдят, че той е извършил престъпления срещу жени, предаде ДПА.

"В социалните мрежи, особено в Инстаграм, Туитър и ЮТюб различни жени отправиха сериозни обвинения срещу нашия клиент", обявиха в четвъртък берлинските адвокати Симон Бергман и Кристиан Шерц.

"Например, многократно се твърдеше, че жени на концертите на "Рамщайн" са били упоявани с помощта на дрога или алкохол, за да може нашият клиент да извършва сексуални действия с тях. Тези твърдения без изключение са неверни. Ще предприемем незабавни правни действия срещу лицата за всички твърдения от този характер", се казва в изявлението на защитата на Линдеман.

През последните няколко дни няколко жени повдигнаха обвинения в неправомерно поведение срещу Линдеман. Жените описват ситуации, които в някои случаи са им се сторили плашещи. Твърди се, че млади жени са били избирани по време на концерти и питани дали искат да дойдат на партито след концерта. Според някои от жените е имало сексуални действия.

В сряда вечерта групата даде официално началото на европейското си турне в германския град Мюнхен пред десетки хиляди фенове, като пред стадиона се събраха няколко десетки протестиращи. Преди това на 23 май имаше предварителен фенклуб концерт във Вилнюс, Литва.

Около 60 души се събраха в Мюнхен с мегафони и плакати с надписи като "Жертвата никога не е виновна", "Никакво шоу за извършителите" и "Вярвайте на жертвите на сексуално насилие".

В изявление на "Рамщайн" през уикенда групата заяви, че обвиненията са ги засегнали силно и че ги приемат изключително сериозно.

"На нашите фенове казваме: За нас е важно да се чувствате комфортно и безопасно на нашите концерти - пред и зад сцената", се казва в изявлението и се допълва: "Осъждаме всякакъв вид нападение и ви молим: не се ангажирайте с публични предразсъдъци от какъвто и да е вид спрямо тези, които са отправили обвинения. Те имат право на своето виждане за нещата. Но и ние, групата, също имаме право - а именно да не бъдем предубедени".