Какво е общото между рок музиката, киното, театъра и радиото? Всъщност имат много общо, но специално днес това е празникът Св. Св. Константин и Елена. Попитахме няколко популярни представители на тези имена как го отбелязват. За повечето от тях именният ден често минава в работен режим, но въпреки това е от онези по-специални дни, в които са център на внимание и биват обсипвани с цветя и бонбони. 

За водещата Елена Розберг най-често празникът минава в радиото, а от няколко години и в телевизията. Но тя добавя и важното уточнение: "Нямам друга възможност, освен да празнувам с това, което обожавам - да бъда в ефир в радиото и телевизията и то с музика. Това е моята щастлива съдба - да обожавам това, което правя". 

"Винаги на 21 май съм на работа. През деня съм в ефира на Z-Rock, където водя предаването си, а вечерта ще съм в ефира на БНТ, където тази седмица шест последователни вечери превеждам и коментирам "Евровизия". Това се случва от 15 г. и винаги песенният конкурс е на моя имен ден", казва още водещата. Работният режим обаче не означава, че този ден минава "по терлици". "Св. Св. Константин и Елена е един от най-любимите ми празници! Божур е цветето, което ме радва много и синът ми и мъжът ми винаги ми подаряват божури", споделя още Розберг.

А по повод името, което носи, тя намира приемственост от жената, на която е кръстена - нейната баба - също Елена Розберг, за която казва, че е най-любимият ѝ човек на света и я описва като специална, фина, модерна и голям меломан.

Снимката е от фотосесия на радио Z-Rock, предоставена от Елена Розберг

"Макар да я няма вече, тя остава в сърцето ми и все още е един от най-любимите ми хора. С нея имахме особена емоционална връзка, тя беше много интересен човек. Споделям за нея с гордост и много любов, защото освен всичко беше и много начетена. Тя е и с много добро потекло - от семейство на хора, които са учили навън, завършили навремето висшето си образование в Западна Европа. Тя самата бе библиотекар, завършила е Френски лицей в Русе. 

И никога не е била "другарката Розберг", дори навремето я наричаха "госпожа Розберг". Беше модерен човек в най-добрия смисъл на думата - приятелка с моите приятели, голям фен на футбола, изключителен меломан, който слушаше класическа музика. С нея много сме коментирали различните оперни школи. Също така учехме немски заедно, а след като влязох в английска гимназия, тя учеше с мен и английски. Научи ме и как да общувам с хората, също и на всякакви ритуали като най-елементарните - как се подрежда маса, например. Тя беше и страхотен кулинар. Въобще, от нея съм заразена със страстта към книгите и към музиката и тя ме вдъхновяваше".

Константин Вълков е друг представител на празнуващите днес, който също отбелязва именния си ден предимно работно. "Не празнувам много, но причината не е в пандемията. Просто винаги минава по-скромно, не знам защо. Най-вече го отбелязвам с почерпка в радиото", споделя програмният директор на Дарик радио.

Обича обаче, когато друг именик му се обади пръв да му честити, защото той самият е "много разсеян в това отношение", както си признава. А редовно пръв за поздрави му звъни Коко Каменаров. 

"Кръстен съм на дядо ми Костадин, от когото се надявам да съм наследил работливостта. Относно името - харесва ми, че в него има константност, постоянство. Тъй като съм много разсеян и все търся новата идея, константността в името ме държи здраво стъпил за земята", разкрива Вълков. 

Снимка: Личен архив

Още две Елени разказват пред Dir.bg за начина, по който отбелязват днешния ден - актрисите Елена Петрова и Елена Калевска. Втората познавате като Елен Колева. От известно време обаче тя се представя не с артистичното си име, а с истинското си. 

"Много дълго се подвизавах в медийното пространство като Елен Колева. Много актьори променят имената си, дали от суета, дали от нещо друго. С днешна дата обаче се подвизавам със своето истинско име, защото като вибрация според мен е много по-отворено заради това "а" накрая. Освен това, винаги свързвам Елена с вселена, в самото име е заложено. Харесвам името си и съм благодарна, че са ме кръстили така", разказва актрисата.

 

Всяка година празнува според обстоятелствата.

"Понякога се е случвало да бъда със семейството си, с приятели. Друг път не съм го отбелязвала по специален начин. Случвало се е в годините да съм на репетиция целия ден на 21 май и с колеги се черпим с бонбони, например. Специално тази година ще го посрещна работно. Но харесвам името и значението, което стои зад него. Елена означава "запален факел", светлина, огън. Това е много силно име и носи своята тежест и отговорност. Затова и пожелавам на всяка Елена да бъде факел за някого в този живот, да носи светлина, сила и радост на хората около себе си". 

Снимка: Студио КАРЕ за #URBN

Традиционно очакването е, че е кръстена на някого от семейството. В този случай обаче не е така. Вдъхновение за избора на име родителите ѝ намират в оперната певица Елена Николай. 

"Моят баща се казваше Николай и с майка ми много са харесвали оперната певица. Това е едната версия. Другата е, че съм кръстена на Елена от Троя, но тази версия на мен лично не ми харесва, защото носи една фаталност", признава актрисата. 

"Както знаем, Елена е майка на Константин, тя има голяма роля в Християнството. Била е силно вярваща и в исторически план е допринесла за вярата в Бога и за Християнството. А и много жени с името Елена пък са допринесли за духовното развитие на човечеството, като Елена Рьорих, Елена Блаватска - рускини, които са останали в историята с техните открития в езотериката и духовността. Тоест връщаме се на това, че Елена е и трябва да бъде светлина за хората". 

Елена Петрова също е запозната с наследството, което оставят Св. Св. Константин и Елена: 

"Знам историята на Елена - майката на Константин, и всъщност колко много те са допринесли за разпространяването на Християнството, за запазването му. Имат огромен принос за съхраняване на църковното дело, на Свети мощи... Почитам и уважавам всички светли неща, които са направени в тази връзка от тях до наши дни. Харесват ми посланията, които носят. Във време, когато губим изконните ценности - фундамент, на който се крепи човешкото съзнание, семейството като основа, създаване и продължение на живота, отглеждането на децата - е хубаво да се връщаме към тези първоначални и много важни неща. 

В този супер модерен свят, който не че не харесвам - напротив, всички се приспособяваме към него, но ми се струва, че е много важно и след изолацията и все още продължаващата пандемия, да търсим спасение в корените, които здраво ни държат именно в тези ценности, във вярата ни, било то във вселенска сила, в Господ, в различните религии или в някаква свръхсила. Въпросът е във вярата, която поддържа силни духа и надеждата. Като че ли всички ще търсим бъдещето ни малко назад в миналото, като започнем от корените".

Елена Петрова разказва и че редовно посещава църкви и никога не подминава онези, които носят името Св. Св. Константин и Елена. Дори си има любими и една от тях е тази в Стария Пловдив.

Иначе тя също е кръстена на баба си - на тази по бащина линия, която е носила името Елена. Надява се да е наследила твърдостта на характера, силата и волята ѝ. 

"Моите баба и дядо имат тази твърдост и устойчивост да преминават през трудностите в живота. Но аз имам и доста македонска закалка. Другите ми прабаба и прадядо - по майчина линия, са избягали от Кукуш по времето на Първата световна война, заселили са се тук в покрайнините на София. Тоест, нося и македонското в себе си и това е доста взривоопасна смесица. Като добавим и зодията ми Скорпион, става бомба със закъснител", смее се тя. И споделя, че е всъщност е единствената от семейството, която се занимава с изкуство. 

Изглежда всички в семейството ѝ харесват името, защото по-малкият ѝ брат пък кръщава дъщеря си по същия начин - Елена Петрова, и избира именно актрисата за нейна кръстница. 

"Мисля, че има добра приемственост засега. Запазването на тези традиции всъщност са нашата идентичност, това ни е родът, това ни е семката. Трябва да почитаме тези хубави и истински християнски празници. И е хубаво днес да отправим по една молитва за здраве и благоденствие. А дали отбелязвам празника си обикновено зависи от деня и годината, но много го почитам и харесвам".