Вероятно мнозина предполагат, че една царска особа би трябвало да отбележи своя рожден ден по великолепен начин, съответстващ на нейната бляскава титла. Не такъв обаче е случаят с Нейно Величество Маргарита Гомес Сакскобургготска - съпруга на последния български цар Симеон II, която съвсем наскоро посрещна своята 88-а годишнина, само че без излишен шум и суета. Личния си празник, който бе на шести януари, тя отпразнува в Мадрид, само че в тесен кръг, наброяващ единствено членовете на нейното семейство, при това не в пълен състав, тъй като на него присъстваха само онази част от фамилията, която от години живее в испанската столица.

Преди няколко часа на официалния царски сайт kingsimeon.bg се появи снимка, показваща как доня Маргарита е прекарала своя специален ден, на която се вижда, че свещи, изписващи в случая нейната възраст, са горели не върху торта, а върху Богоявленски козунак. На кадъра той е поставен върху маса пред нея, докато тя е седнала на диван, облечена в семпла черна блуза с дълъг ръкав, усмихвайки се скромно и кротко към обектива на фотоапарата, запечатващ момента.

Вижте царицата през годините >>

На царицата, която е известна с любовта си към нашата страна и обичайно прекарва по-голямата част от времето си в двореца "Врана", разположен в покрайнините на София, заедно със своя мъж, ще ѝ се наложи да остане по-дълго на Пиренейския полуостров, където всъщност отпразнува Коледа с част от децата и внуците си, понеже в момента се възстановява бавно след операция на счупена става на крака. Това означава, че тя няма да може да се върна у нас, за да присъства на 90-ата годишнина на княгиня Мария-Луиза, която ще бъде след точно три дни, и по-точно на 13 януари 2023 г., тъй като са ѝ назначени специфични медицински грижи и рехабилитационни процедури.

През миналата година, в края на първия месец от календара, цар Симеон II и царица Маргарита отпразнуваха още два хубави повода, а именно шест десетилетия от деня, в който са застанали един до друг пред олтара, казвайки си "Да", както и 50-годишния юбилей на княгиня Калина, която е единствената дъщеря на някогашния министър-председател на родината ни в периода 2001-2005 г.

Снимка: bulFoto

Външно Маргарита може да изглежда крехка и деликатна, но това е само привидно, защото притежава силен и борбен характер. Съпругът ѝ я описва като прагматичен, здраво стъпил на земята човек, на когото може да се разчита. Той никога не е крил, че винаги е търсил първо нейното мнение, дори по най-значимите въпроси, защото искрено разчита на нейната преценка. Двамата са много различни по нрав, но точно поради тази причина се допълват, като между тях съществува изключително силна връзка. Царицата търпеливо изслушва партньора си, но рядко му дава съвети, ако не ги е поискал предварително.

"Винаги съм се чувствала като жена на мъжа ми. Водила съм нормален живот като всички останали. Животът ми не е бил такъв, какъвто хората си го представят за една царица. Била съм обикновена жена, домакиня, съпруга и майка" - това са сред малкото нейни думи, казани пред българските медии, наред с тези, че обича България с цялото си сърце, а като доказателство за това може да се приеме факта, че повече от двадесет години животът ѝ се разпокъсва между София и Мадрид.

Снимка: bulFoto

Тя познава добре всички магазини за сувенири в столицата ни и често ги посещава, преди пътува зад граница, за да вземе подаръци, които да даде на своите близки и приятели при срещата си с тях. Любовта ѝ към нашата култура е добре позната, като признава, че най-голяма слабост има към шевиците. По всяка вероятност точно от нея княгиня Калина е наследила своя афинитет към пафтите и традиционните мотиви по дрехите, които носи.

Половинката на цар Симеон II предпочита да прекарва дните си под открито небе, сред природата, където може да се отдаде на занимания, превърнали се в нейна слабост, като язденето на коне, изкачването на планини или карането на ски.