Цветнокожи творци в Холивуд насърчават мултиетническо разнообразие във филмовата индустрия, предават американските медии.

Въпреки отбелязаният напредък в това отношение (в резултат на хаштага #OscarsSoWhite, популяризиран през 2015 г. като протест срещу тогавашните номинации на белокожи във всяка от двайсетте категории за актьори), темпото на промяна не е достатъчно бързо - нито за придобилите популярност, нито за онези, които чакат да направят пробив в киносфера.

Така цветнокожите творци са принудени да създават начини за взаимна подкрепа и комуникация помежду си.

За актрисата Анджела Басет, която е номинирана за награда "Оскар" за втори път в рамките на своята кариера, всяка изиграна роля досега е била възможност за разчупване на възприятията за "нас като чернокожи жени".

"Да покажем човечността си, да разкажем различни истории и да споделим нюансите на преживяванията си като чернокожи и като жени", каза Басет на наградите на Асоциацията на афроамериканските филмови критици миналата седмица. 64-годишната актриса получи втора номинация за "Оскар" за ролята си в "Черната пантера: Уаканда завинаги". Това стана 29 години след първата.

Анджела Басета

Снимка: Getty Images

Според някои критици и фенове филми като "Жената воин" и "Тил: Неразказната история" бяха пренебрегнати при определянето на тазгодишните номинации за най-добър филм и най-добра актьорска игра. Наградите на Британската филмова академия миналия месец също бяха критикувани, защото сред победителите имаше само бели актьори.

От 13 252 души, номинирани за престижната статуетка от 1929 г. насам, шест процента са от етноси със слабо присъствие във филмовата индустрия, става ясно от доклад на Южнокалифорнийския университет. От всички носители на отличието само два процента са цветнокожи жени.

"Чернокожите дами режисьори са пренебрегвани непрекъснато", каза режисьорът на "Жената воин" Джина Принс-Байтууд на наградите на Асоциацията на афроамериканските филмови критици. "Чернокожа жена режисьор никога не е била номинирана за награда "Оскар".

Джина Принс-Байтууд

Снимка: Getty Images

Следвайки стъпките на знаменитости като Опра Уинфри, Тайлър Пери, Шонда Раймс и Иса Рей, сценаристи, актьори и режисьори се опитват да създадат благоприятна среда за различните етноси в Холивуд.

Сценаристката Ейми Аниоби се запознава с актрисата Иса Рей след колежа и двете заедно участват в комедийния сериал "Непохватно чернокожо момиче", а по-късно и в номинираната за награда "Еми" поредица "Несигурни".

В момента компанията на Аниоби - "SuperSpecial", продуцира сериали и филми, а програмата ú за сценаристи "Трайб" предоставя възможности за работа с големи фирми като "Disney" и "AMC".

Според Аниоби, въпреки че броят на сериалите за чернокожи е много по-голям отколкото през последните десет години, бюджетите за тях са по-малки. Ако не се инвестира достатъчно в работата на чернокожи творци, индустрията е обречена да повтаря грешките от миналото, е мнението ѝ.

Ейми Аниоби и Иса Рей

Снимка: Getty Images

Сценаристката Фелиша Прайд пък върви по стъпките на Шонда Раймс - авторката на хитовия сериал "Анатомията на Грей" и основателката на компанията "Шондаленд", която продуцира популярния "Бриджъртън".

Прайд стартира своята продуцентска компания - "Honey Chile", която подпомага чернокожи жени над 40 години.

Латино творците като представители на етнос с най-незабележимото участие във филмовия свят също правят опити да променят статуквото, предава БТА. Досега само 18 процента от номинациите на латиноамериканци са били в четирите актьорски категории на наградите "Оскар".

"Всеки латиноамерикански актьор, който съм срещала, се е сблъсквал с едно и също - липсата на възможности или нуждата да се въплъти в негативни стереотипи, които само вредят на имиджа на нашата общност", казва режисьорката Фани Гранде.

Тя и съпругът ѝ Нелсън Гранде са съоснователи на платформата за латиноамерикански режисьори "Avenida Production" за подпомагане на късометражни и документални филми, реклами и стрийминг.

Фани Гранде

Снимка: Getty Images

Азиатските творци, пренебрегвани в индустрията от десетилетия, тази година са на фокус с продукцията "Всичко навсякъде наведнъж".

Номинираните азиатци тази година са най-много в цялата история на наградите "Оскар" - общо 20 номинации, като половината от тях са за "Всичко навсякъде наведнъж". Продукцията е фаворит за наградата за най-добър филм.