Учени от Института "Лайбниц" за изследване на природни продукти и инфекциозна биология са открили ново естествено вещество с мощни антимикробни и противогъбични свойства, съобщава Физ орг.

Веществото се произвежда от бактерии от рода Pseudomonas.

Новата група молекули е наречена "кианумицини" - на името на холивудския актьор Киану Рийвс. Учените обясняват избора си с това, че веществата убиват патогените толкова ефективно, колкото и героите в екшън филмите, изиграни от актьора.

Направените експерименти са показали, че молекулите успешно се борят с гъбичката Botrytis cinerea, която причинява сиво гниене по растенията и води до огромни загуби на реколта.

Активната съставка кианумицин потиска и гъбички, които представляват опасност за хората, като Candida albicans. В същото време тя е безвредна за здравите растителни и човешки клетки.

Веществото освен това се разгражда напълно в почвата, без да я замърсява.

Противогъбичният ефект на кианумицина се дължи на няколко токсина, непознати досега на науката. Молекулата е ефективна срещу гъбичките дори в ниски концентрации.

Учените отбелязват, че кианумицините могат да се превърнат не само в екологична алтернатива на пестицидите, но и в основа за ново поколение противоинфекциозни средства.