Академията за кинематографски изкуства забрани на Уил Смит да присъства на Оскарите и всяко друго организирано от нея събитие в продължение на 10 години заради инцидента, при който той удари шамар на Крис Рок

Ходът беше обявен след среща на Борда на управителите на организацията, на която беше обсъден отговорът на действията на Смит.

"Церемонията по връчването на 94-те Оскари трябваше да е честване на множеството индивидуалности в нашето общество, които свършиха невероятна работа през тази изминала година, но тези моменти бяга засенчени от неприемливото и вредно поведение, демонстрирано на сцената от господин Смит", се казва в изявление на академията.

"Приемам и уважавам решението на академията" каза звездата от "Мотодът Уилямс" в свое изявление.

Академията също така се извини за начина, по който е реагирала на ситуацията и че е позволила на холивудската знаменитост да остане в залата и да приеме наградата за най-добър актьор.

Снимка: Getty Images

Забраната означава, че артистът няма да може да връчи едно от големите отличия на събитието идната година, каквато е традицията за спечелилите приза. Академията също така изрази "дълбока благодарност" към Крис Рок, който според нея успял да запази самообладание в "извънредна ситуация".

В изявлението на академията не се споменава дали Уил Смит ще може да бъде номиниран за "Оскар" в продължение на следващите 10 години, нито дали ще му бъде отнета наградата. БТА припомня, че "Оскарите" на изключените от организацията Харви Уайнстийн и Роман Полански не са отнети.

Снимка: Getty Images