Уинстън Маршал, един от основателите на фолк-рок групата "Mumford & Sons", обяви, че я напуска, за да може да "говори свободно" за политика.

Маршал се оттегли временно от групата през март, след като предизвика буря в социалните мрежи, като написа в Twitter, че се възхищава на книгата "Unmasked" на журналиста Анди Нго, която атакува крайно леви групи, известни под името Антифа.

Музикантът беше обвинен в социалните мрежи, че подкрепя крайната десница, но заяви вчера, че "нищо не може да бъде по-далече от истината".

"Категорично осъждам всеки политически екстремизъм, независимо дали е от дясно или от ляво", заяви той.

Снимка: Getty Images

"Докато съм в групата, да се изказвам за вредата от политическия екстремизъм, може да им създаде проблеми. Лоялността и любовта ми към тях не ми позволяват това", обясни Маршал.

Музикантът има нови творчески планове, освен "да говори и пише по различни политически въпроси". В началото на годината той учреди благотворителната организация Hong Kong Link Up, която работи за интегриране на хора от Хонконг, които се установяват във Великобритания заради политически репресии, предава БТА.

Групата "Mumford & Sons" е основана в Лондон през 2007 г. Музикантите печелят награда "Грами" за албум на годината с "Babel" от 2012 г.

Снимка: Getty Images