Украинската актриса Анастасия Карпенко се оказа бежанка у нас, предаде Нова. Тя е много популярна в страната си с участията си в сериали и филми.

Оказа се, че тя дори се е снимала в първи и втори сезон на "Слуга на народа" - тв поредицата, която превърна президентът Володимир Зеленски в супер звезда и го вдъхнови да създаде партия със същото име, показа проверка на Life. Сериалът има три сезона. През 2016 тя играе опозиционната журналистка Яна Клименко в "Слуга на народа". В същата година се снима в "Какво прави жена ти" и "Втори живот". Има участия в 29 филмови заглавия.

Карпенко, е настанена в Поморие заедно с майка си и 10-месечната си дъщеря Мария. Съпругът й останал да защитава Одеса. Само преди дни, на 9 март, тя е навършила 39 години.

Анастасия е приютена от неин приятел, българин. Звездата на украинското кино и театър споделя, че чувства вина че е напуснала страната си вместо да се бие с целия актьорски състав на столицата, който е останал в родината си, съобщава още Нова.

В сериала "Доктор Ковалчук" тя е в главната роля на Оксана Ковалчук.

Когато започнали бомбардировките, тя била на снимачната площадка, където довършвали най-новия й филм "Как е Катя". Съпругът на Анастасия Карпенко е укрински звукорежисьор, мобилизиран в отбраната на Украйна. Актрисата се страхува за живота му и се моли да оцелее.

"Естествено, много ме е страх. Засега на мъжете от Украйна не им е разрешено да пътуват в чужбина, защото такава е гражданската позиция - и тя е правилна. Мъжът ми не пожела да тръгне - като брат ми. Той се върна в Одеса, защото майка му и по-малките му сестри, са там. Повечето са бежанци във Варшава, но мъжът ми остана за териториалната отбрана на град Киев и Одеса", споделя още тя.

Признава, че си дава сметка, че всички планове за участия във фестивали и чужди филмови продукции, й се виждат суета, от днешната гледна точка на война. Тя мечтае час по-скоро да се върне в родината си и казва, че не желае да живее другаде.

В един от украинските кино сайтове, актрисата, която владее свободно английски и доста прилично немски, коментира: "Много обичам работата си. Щастлив съм да правя това, което обичам и знам как да го правя. Не спирам да уча и да се развивам всестранно, за да бъда интересна на себе си, различна и винаги малко по-добра от вчера. Мога всичко".