Преди ден жителите на Хърватия бяха събудени в 6:28 ч. сутринта (или 7:28 ч. българско време) от силно земетресение с магнитуд от 5.2 по Рихтер, разтърсило Загреб, в следствие на което много от фасадите на постройките в община Покупско, разположена недалеч от столицата, са се пропукали.

Само няколко минути след това последваха вторични трусове със сила 4.9 и 4.7, принудили изплашените хора да напуснат домовете си и да излязат навън. В центъра на събитията се оказа и Ваня Джаферович, който се бе върнал в родината си, за да посрещне коледните празници заедно със семейството си. Епицентърът на трусовете бе град Сисак, разположен на около 50 км от мястото, на което са се намирали спортистът и близките му.

Вижте снимки >>

По този случай бившият футболист на "Берое" публикува черно-бяло изображение като 24-часова история в своя личен Инстаграм акаунт, показващо го в леглото.

"Когато в 6:30 ч. те събуди земетресение 5.2 по Рихтер, но ти легнеш отново и спиш до 11 ч.", гласи посланието към кадъра.

Снимка: Официален профил в Instagram

Няколко часа по-късно той качи в социалната мрежа галерия, съдържаща още две снимки, на които държи сина си Бо на ръце.

"И земетресение не може да ни спре", пише той.

Но макар във виртуалното пространство победителят в риалити предаването "Survivor: Камбоджа" да обръща всичко на шега, съумявайки да запази завидно присъствие на духа си, пред NOVA той разказа за тревогата и паниката, през които са преминали жителите на града, спомнящи си съвсем ясно ужасяващото природно бедствие с магнитут 5.3 по Рихтер през март т.г., отнело живота на един човек и ранили близо 30 души и оставило след себе си редица щети.

"Мислех, че сънувам нещо. Все едно влак минава край жилището ни, но около нас няма влакове. Клатеше се цялата къща, паднаха някои неща в стаята. Като цяло, продължи някъде около 5 - 10 секунди. Като цяло беше много страшно. След това последва и вторият трус, който беше към 4,9 или 4,7 по Рихтер. Точно тогава разбираш как нищо не зависи от нас на този свят", сподели Джаферович пред родната медия.

Той каза, че този път в Загреб почти няма материални щети, но не така стоят нещата в Сисак и Петриня, които разрухата не подмина. По улиците и на двете населени места са пълни с отломките на паднали комини и фасади на жилищните сгради.

"Гражданите все още звънят на пожарникари и екипи на Спешна помощ. От сутринта има над 100 обаждания и 50 интервенции", заяви снощи Кристина Баничек - кмет на Сисак.