Голямата гама от сюжети, с актриси в главната роля, са сред филмите, номинирани за наградите "Оскар" - по този начин се открои напредъкът на филмовата индустрия в старанието за постигане на равенство между половете, пишат задокеанските издания.

Мишел Йео си проправя път из мултивселената, Анджела Басет води своя страдащ народ във война, а Кейт Бланшет коварно манипулира членовете на оркестър от световна класа - това са само някои от ленитите, номинарни тази година за престижната статуетка на Академията.

"Това е толкова забележителна година за жените", каза Бланшет, актрисата от филма "Тар", на наградите БАФТА миналия месец. "И ние знаем, че сме само върхът на айсберга. Всяка година има отличителни изпълнения в киното, които противоречат на мита, че преживяванията на жените са еднородни."

"Тар" ще се състезава за голямата награда за най-добър филм срещу фаворита "Всичко навсякъде наведнъж" - кунг-фу приключение с участието на Мишел Йео в главната роля на жена, натоварена със задачата да спаси света.

"Жените говорят", в който на фокус са жени менонити, подложени на сексуален тормоз от своята общност, също е сред претендентите за отличието, което ще бъде връчено за най-добра продукция.

Анджела Басет влиза в надпреварата за поддържаща женска роля с образа на кралица Рамонда в "Черната пантера: Уаканда завинаги" - филм на "Marvel", в който на преден план са жените воини.

Анджела Басет

Снимка: АР/БТА

Въпреки всичко това, Холивуд трябва да направи още много стъпки, за да постигне равенство на половете.

"Жените днес успяват да постигнат напредък в някои области в киното", каза социологът Дарнел Хънт от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е съавтор на ежегодния доклад за разнородността в Холивуд. Но според него все още "има дълъг път за извървяване, особено зад кулисите".

През 2022 г. излезе филмът "Нейната дума", в който бяха описани престъпленията на сексуалния насилник, продуцента Харви Уайнстийн, заради които беше даден старт на известното движение #MeToo. Движението подтикна дамите да изразят негодуванието си от липсата на авторитет в Меката на киното и да претендират за равенство.

Данните оттогава насам показват известно подобрение. 47,2% от главните роли в най-известните филми през 2021 г. са изиграни от представителки на нежния пол, установиха изследователи от Калифорнийския университет, за разлика от предишните 32,9% за 2017 г.

Кейт Бланшет

Снимка: АР/БТА

Но сред режисьорите - позицията с най-голям авторитет на снимачната площадка, едва 21,8% през 2021 г. са жени. Още по-нисък е процентът за 2017 г., когато само 12,6% от режисьорите са били дами.

Само три жени са печелили "Оскар" за най-добър режисьор през 94-годишната история на наградите, а тази година няма нито една такава номинация, въпреки постиженията на Сара Поли с "Нейната дума" и на Джина Принс-Блайтууд с "Жената воин".

Според данни на Калифорнийския университет от 2020 г. 82% от главните изпълнителни директори на кино студията, както и 80% от служителите с най-голям авторитет, които са малко под нивото на главен изпълнителен директор, са мъже.

"Не е справедливо", каза звездата от "Черната пантера" и носителка на "Оскар" през 2014 г. Лупита Нионго за броя на жените, които са директори на студия. "Борбата е за повече места за жените на лидерски позиции, за да може това да се превърне в норма."

За да насърчат битката за равенство между половете, активисти създадоха печата "ReFrame", пише БТА. Сега той служи като сертификат, който всяка филмова продукция може да използва, за да покаже, че жени са заели поне половината от ключовите позиции на екрана и зад камерата.

Снимка: Getty Images

През 2022 г. 29 от стоте най-касови филми в САЩ и Канада отговориха на тези критерии.

Режисьорът на "Тар" Тод Фийлд се надява Холивуд да забрави за остарелите нагласи за половете. Още преди десетилетие той разказа, че му е била предоставена възможност да получи по-голям бюджет за филм само ако в него участва мъж.

"Силните женски героини и главните женски роли имат страхотна история в киното, особено през 50-те", каза Фийлд. "Не съм сигурен защо това се е променило в някакъв момент."

Още ленти, посветени на жените, се очаква да излязат в кината през следващите месеци. Сред тях са "Капитан Марвел 2" - филм за супергерои с три актриси в главните роли, филмовата адаптация на романа "Там ли си, Господи? Аз съм, Маргарет", както и новият филм на номинираната за "Оскар" режисьорка Грета Гъруиг за емблематичната кукла "Барби".

"Определено има напредък и това трябва да продължи", каза актрисата Мишел Йео и добави, че жените все още трябва да настояват за повече възможности, а по-възрастните представителки на пола трябва да се преборят със схващането, че силните години са зад гърба им.

"Трябва да променим разбирането за всички тези глупости", каза още тя. "И аз ще се постарая да направя точно това."