Вещите на легендарния шпионин Джеймс Бонд се продадоха за 7,68 млн. евро, предадоха АФП и ДПА. Сред тях е реплика на автомобила "Астън Мартин", използван за каскади. Всички събрани средства са за благотворителни цели.

Търгът, организиран от аукционната къща " Christie's", завърши в сряда. Сумата от продажбите надхвърли предходни продажби на предмети, свързани с легендарния кино шпионин.

Embed from Getty Images

Общо 61 предмета, предоставени от компанията, продуцираща филмите за Бонд - "ЕОН Продъкшънс", бяха продадени на аукциона в чест на 60-годишнината от първата поява на героя на големия екран.

Средствата от търга ще бъдат насочени към 45 благотворителни организации, сред които фондацията на британския принц Чарлз, преди да стане крал, на Червения кръст, УНИЦЕФ и др.

Репликата на автомобила "Астън Мартин", използван за каскадите във филма "Смъртта може да почака", беше продадена за 3,35 млн. евро. Копие на сценария на филма "Казино Роял", подписано от продуцентите, беше продадено за над 78 хиляди евро. Менюто от филма "Операция "Мълния" от 1965 г. беше продадено за 68 959 евро.

Embed from Getty Images

Този невероятен резултат показва какво голямо значение има за публиката образа на Джеймс Бонд, каза Ейдриън Хюм-Сейър, директор на " Christie's".

Сред вещите на аукциона бяха костюми на Джеймс Бонд, часовници, автомобили, филмови плакати, сувенири, яйце на "Сваровски", романите на Иън Флеминг и др. Регистрираните участници в търговете бяха от 28 различни държави.

Embed from Getty Images

Графът на Сноудън, почетен председател на " Christie's" за Европа, Близкия изток и Африка, каза, че за аукционната къща е чест да бъде част от отбелязването на годишнината на Джеймс Бонд и с действията си да помогне на много хора посредством събраните за благотворителност средства.

Роджър Мур в "View to a kill" през 1984 година

Снимка: Getty Images