Звездата от "13 живота" - Виго Мортенсен може би самият има девет живота, пише "People". Филмът утре тръгва по кината. 

63-годишният актьор разказва за своето мъчително преживяване в ролята на Рик Стантън в новия филм на режисьора Рон Хауърд, по истински случай в Тайланд от 2018 г. Историята е за група момчета и треньорът им по футбол, попаднали в капана на подземни пещери, които се наводняват. Виго си партнира с друга кино звезда - Колин Фаръл.

Рик Стантън е легенда от истинския живот - британски цивилен пещерен водолаз. Наричан е "един от най-добре реализираните в света пещерни гмуркачи", "лицето на британското пещерно гмуркане" и "най-добрият пещерен гмуркач в Европа". 

Мортенсен се научил да се гмурка, за да заснеме няколко сложни подводни сцени, в които неговият герой и други пещерни гмуркачи рискуват живота си, за да спасят 12-те играчи от младежки футболен отбор и техния треньор, заседнали за 18 дни в пещерата Tham Luang.

Стантън, който преди снимките прекарва часове в "Zoom" с Мортенсен, за да говори за опита си, също бил и на разположение по време на продукцията като технически съветник. Той дал животоспасяващи съвети на актьорите.

В една от сцените Мортенсен се гмуркал сред австралийските декори, построени да приличат на тайландската пещера. Когато се извил през тясно място, за да се промъкне напред, вентилът на един от кислородните му резервоари се изключил, сценарий, който не е необичаен при подобни условия.

"Изведнъж усетих, че не мога да дишам. Струваше ми се, че са минали часове, а то беше секунди", разправя той.

После си спомнил съвета на Стантън: смени мундщука и дишай с втория резервоар. "Не е толкова сложно. Но в такъв момент е трудно да се мисли ясно", обяснява Мортенсен.

Той със сигурност не се плаши лесно и е преживявал подобни рискови моменти на терен. Когато Мортенсен снима сцена, в която героят му Арагорн се носи по река във филма от 2002 г. "Властелинът на пръстените: Двете кули", течението го дърпа на дъното. "Спомням си, че си помислих: "Това е. Това е краят", казва актьорът, който успял да се оттласне от коритото на реката и да изплува задъхан на повърхността.

Мортенсен е имал и други напечени моменти, близки до смъртта, извън камерата. Актьорът си припомни момент от 70-те години на миналия век, когато решава да отплава от Англия, където живее по това време, за Дания, страната, от която е семейството му. "Имаше огромна буря, за която не знаех, че идва", казва актьорът, който си купил "малка лодка", неподходяща за пътуването. 

Той и неговият спътник по ветроходство се понесли по водата, но не след дълго се случило бедствието. "Вятърът се усили. Стъмни се. И изведнъж се появи тази стена от вода", продължава Мортенсен. "Качвахме се нагоре, нагоре, нагоре, нагоре и след това надолу. Това не беше типът лодка, с която да правим това", коментира готиният актьор. 

В крайна сметка мачтата се счупила и двамата останали в открито море, докато от ферибот не ги забелязали и прибрали. "Едва оцеляхме", казва Мортенсен, който губи всичко, включително американския си паспорт. Когато се върнал в Англия, не можел да докажа кой е. Както е известно майка му е американка, а баща му датчанин.