Актьорът Николай Станчев почина внезапно. Това съобщиха негови близки и приятели в социалните мрежи. Звездата от "Под прикритие" издъхна ден, след като навърши 60 години.

"Последно сбогом за Николай Станчев, актьор и приятел! Поклон и аплодисменти!", написа в профила си във Фейсбук Игор Марковски.

На страницата на Николай Станчев във Фейсбук се редуват пожелания за рождения му ден и жалейки.

Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в Пловдив. Завършва ВИТИЗ през 1984г. в класа на проф. Гриша Островски. От 1984 до 1987 г. играе по разпределение в МДТ "К. Кисимов" - В. Търново, а в периода 1987-1991 е актьор в Драматичен театър - Пловдив.

От 1991 е актьор на свободна практика. В периода от 1991 до 1994 г. играе в частната трупа на Малък градски театър - Пловдив.

През 1994 г. получава покана от частната трупа на театър "Аврил" в Париж. Завръща се в България през 1996 г. и за известно време прекратява актьорската си кариера.

Завръща се като гост актьор в пловдивския драматичен театър през 2008 в постановката "Изстрели по никое време" от Дж. Мун, реж. Красимир Ранков.

Следват "Очаквайки Годо" от С. Бекет, реж. Г. Михалков, "Антракт" от Александър Мардан, реж. Иван Урумов и "Боряна" Й. Йовков, реж Красимир Ранков. В киното е снимал в множество български и чужди продукции, между които "Нощем с белите коне", "Денят на Владетелите", "Очите плачат различно", "Чуждия син", " Трите златни лъвчета", " Последния владетел на Балканите", "Далеч от брега" и други.

Участвал е сериалите "Седем часа разлика", "Стъклен дом", "Фамилията", "Под прикритие" и "Ягодова луна".