На прага на Световния месец за борба с рака на гърдата София ще бъде част от глобална мрежа на доброто, включваща още 43 столици, в които ще се проведе най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на женското здраве в Европа - "Race for the Cure 2022". У нас в него участие ще вземе цяла плеяда от звезди, които ще станат посланици на розовата кауза. Някои от тях ще бъдат на стартовата линия, готови да пробягат 5 км, или да извървят 3 км, други ще видим на специален концерт, който ще се състои на 25 септември в Южен парк, а трети - и на двете места.

Вижте снимки на Ива и Велислава >>

Днес ви срещаме с Ива и Велислава Костадинови, които ще подкрепят инициативата, ставайки част от нея. Освен че са лъчезарни и красиви, те са и точно толкова талантливи. Младите дами са внучки на голямата българска фолклорна певица Гуна Иванова, която е човекът, научил ги на любов към българския фолклор. Двете сестри от малки придружават своята знаменита баба по концерти и участия в цялата страна и в чужбина, но след появата на тяхното доста по-модерно поп парче "Чула ли си" преди няколко години, те успешно заявиха своето място на българската сцена като изпълнителки със собствен стил и звучене. Сега обаче момичетата показват, че наред с големите си гласове, те притежават и големи сърца, преливащи с добрина и състрадание към другите.

Преди обаче да ви запознаем с тях по-отблизо, приканваме всички, които искат да се включат в събитието, да се регистрират за него ТУК >>

Ива, Велислава, вие сте посланици на Race for the Cure 2022. Какво ви мотивира да се включите в най-голямото благотворително спортно събитие за женско здраве в Европа?

Ива: Ние сме научени на разбиране. Също така са ни възпитали на съпричастност. За нас е радост да имаме възможност да помогнем. Всеки човек трябва да прави добро... А ние сме благодарни, че имаме възможност да вземем участие в Race for the Cure, и да дадем от себе си в името на здравето.

Велислава: Здравето е най-важно! В това се убедихме всички в последните две години и няма как да не се отзовем за тази кауза! Имаме лични мотиви, които ни правят още по-категорични в участието ни в Race for the Cure.

Снимка: Славина Луканова

Каква е вашата роля на 25 септември в Южен парк? Къде ще ви видим - на сцената, или на стартовата линия за бягане и ходене?

Велислава: Регистрирайте се, елате и ще разберете (смее се)! Ще ни видите на стартовата линия за ходене. Спортът е здраве и призоваваме всички да се включат в тази инициатива, която освен че има за цел да осигури безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, ще ни освежи с бягане и една лежерна 3 километрова разходка. Движението е здраве!

Ива: Именно! Затова ще се радваме да видим повече хора в Южния парк. Паралелно със спортната част ще има и концертна, която ще радва всички, дошли да покажат морална подкрепа за каузата. Ще изпеем и някои от най-емблематичните за нас песни, като планираме именно там да направим и премиера на нещо ново от нашето творчество, което все още никой не е чувал!

Какво бихте казали на жените, които се учат ежедневно да живеят нормално с тази диагноза?

Ива: Да приемат това като предизвикателство, което е колкото битка, толкова и пробуждане за тотално пренареждане на приоритетите и шанс за далеч по-пълноценен живот след справянето с диагнозата. Така е всъщност след всяка екстремна ситуация, която ни разклаща и ни показва колко крехки сме всъщност, но и колко силни можем да бъдем, ако си помагаме! Ще докажем това на 25 септември!

Велислава: Да имат вяра и да посрещат трудностите с високо вдигната глава! Да знаят, че не са сами, а това го доказва Race for the Cure!

Снимка: "Race for the Curе"

Това събитие не събира хора с бързи крака и дебели портфейли, а такива с големи сърца. Кои са нещата, местата, или хората, които на вас лично ви напомнят колко мимолетен е животът и как това, което оставяме след себе си, почти винаги е само спомен за смелостта да сме добри човеци?

Ива: Събития като това и хората, които вземат участие със сигурност са символ на доброто и на голямото сърце... Голямото сърце личи по малките жестове и малките неща.

Велислава: Онзи, когото си представям, чувайки този въпрос, е човекът, в чийто клас завърших НАТФИЗ, а именно невероятният Стефан Данаилов. Той бе прекрасен човек и не са малко случаите, в които е показвал колко голямо е неговото сърце... Благодарна съм на Господ, че той бе част от живота ми, заради всичко, което е той!

Как се грижите за здравето и за вътрешния си свят?

Ива: Опитваме се да водим здравословен начин на живот. Но също така се учим и от уроците, които живота ни дава с примерите, свързани с нездравословния начин на живот и последствията от него. Аз обичам да ходя, да се разхождам... Мога да го правя с часове, без да се уморя. Така спортувам. За мен ще е радост да се видя с още хора, обичащи ходенето като мен, ще ги очакваме с удоволствие и ще съчетаем здравословното с благотворителното - какво по-хубаво?!

Велислава: Обичам да спортувам, да тренирам. Мога да го правя и вкъщи, без да ходя на фитнес. Като цяло има ли желание, има и начин. Другото, което е важно, са профилактичните прегледи и това да следим здравословното си състояние. Много е важно да обръщаме повече внимание на себе си, независимо от това дали се чувстваме добре или не толкова.

Снимка: Славина Луканова

Вие привличате като магнит младата публика към фолклора. Какво ви казват феновете на срещите си с вас? Откъде идва тази любов към народното и изкушавали ли сте се някога да я замените с по-комерсиална поп музика?

Ива: Нашите почитатели са много мили и добри хора! Всеки разговор с тях ни казва едно, а именно, че всичко онова, което сме преживяли дотук в името на творчеството ни, наред с това, което правим, има смисъл. Нашата идея е чрез песните си да ги пренасяме в една приятна атмосфера, да ги караме да се усмихват, но и да се замислят по някои важни според нас въпроси.

Велислава: Точно така! Изборът на определени песни не е случаен. Ние или пеем за истинската любов, или възпяваме някоя важна личност, стремейки се чрез изпълненията си да се фокусираме върху ценностите. Разбира се, имаме и такива, с които се стремим да разведрим публиката, карайки я да се усмихне, но всичко, което подбираме, е целенасочено. Имаме две много интересни песни, чиито аранжименти са дело на Светлин Къслев, като тук мисията ни е да се слуша фолклор дори и на по-нестандартни за него места. Песните са с достра различно звучене, но винаги носят белега на фолклора в себе си. Резултатите от създадените песни са добри и определено ни показват, че трябва да продължаваме и в този дух.

Внучки сте на голямата Гуна Иванова. Кой е най-ценният урок, който сте научили от нея, за предизвикателствата на сцената, но и тези в живота?

Ива: Тя е много силен човек! Минала е през най-тежката житейска буря, но е запазила в себе си добрината - факт, който много други хора, освен нас, несъмнено ще потвърдят това. Тя казва: "на лошото винаги с добро". Учи ни както на увереност, така и на осъзнаване. А най-хубавото, което сме взели от нея, е любовта към нашата прекрасна народна музика, възпитаваща в нас ценности.

Велислава: Тя е пример за много стойностни постъпки и дела. Самата тя определя себе си като народопсихолог, което според мен е абсолютно вярно. Има много точна преценка за всякакви ситуации, хора... Старая се да се вслушвам в съветите ѝ, защото тя почти никога не бърка. Тя е от хората, които използват името си, за да правят добро, а ние се опитваме да следваме примера ѝ.

Снимка: Славина Луканова

Какви нови проекти да очакваме от вас?

Ива: Имаме доста интересни неща, които поради дадени обстоятелства не сме завършили, но се надяваме съвсем скоро две от тях да видят бял свят. Красиви песни, с интересни видеореализации...

Велислава: Също така догодина се надяваме да представим нещо, което не успяхме да осъществим, заради пандемията. Всичко обаче се случва по доста непредсказуем начин. Въпреки това даваме всичко от себе си, и дай Боже, догодина да ви покажем резултат.

Пожелайте нещо на читателите ни.

Ива: На първо място пожелаваме на всички здраве! Най-важното е! Пазете се, грижете се за себе си и близките ви, имайте безброй много поводи за усмивки!

Велислава: А аз ще допълня, че им желая да бъдат щастливи, защото когато човек е здрав и щастлив, значи всичко е наред! Надяваме се да ви видим на 25 септември, да направим добро заедно в името на здравето, а накрая ще се постараем да ви усмихнем с песен...

Снимка: Славина Луканова