Властите в Малта може да поискат от британското кралско семейство да бъде върнат в страната зъбът от мегалодон, който 7-годишният правнук на кралица Елизабет Втора получи като подарък от естествоизпитателя Дейвид Атънбъро, съобщи в. "Daily Telegraph".

Зъбът от гигантската праисторическа акула може да попадне под действието на закона, забраняващ износа на прмедети от културното наследство на островната държава.

"Ние инициирахме процес по завръщането на зъба", заяви малтийският министър по въпросите на националното наследство, изкуство и местно самоуправление Хосе Ерера.

Той добави, че съществуват важни за историята на страната предмети, които се оказаха зад граница и заслужават да бъдат върнати.

Британският естествоизпитател Атънбъро подари зъб от акула на принц Джордж

Снимка: AP/БТА

На необичайния подарък, който получи най-големият син на принц Уилям и съпругата му Катрин, британските медии посветиха многобройни публикации. Историята за откриването на зъба привлече вниманието на обществеността и в Малта.

Атънбъро, който е на 94 години, намерил зъба по време на семейна ваканция в Малта в края на 60-те години на миналия век. Естествоизпитателят, който от дете събира фосили, посети двореца Кенсингтън за предпремиерна частна прожекция на новия си документален филм "Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета", припомня БТА. Тогава той подари зъба.

Приц Уилям и естествоизпитателят Дейвид Атънбъро на предпремиерната частна прожекция на документалния филм "Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета"

Снимка: AP/БТА

Съгласно действащият в Мата закон, приет през 2002 година, изнасянето от страната на обекти от геоложко значение е забранен. Но предишното законодателство не е предвиждало подобни ограничения, когато Атънбъро е взел със себе си гигантския зъб.

Преди минути обаче Властите в Малта направиха обратен завой и се отказаха от намерението си да върнат в страната зъба от мегалодон, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на културата Хосе Валета промени решението си, след като предизвика всеобщо възмущение като обяви, че ще бъде поискан обратно подаръкът, направен на 7-годишния принц Джордж.

Принц Джордж

Снимка: AP/БТА

Говорител на министъра съобщи, че процедурата /по завръщането/ е прекратена и няма да бъде продължена. Попитан за гафа, малтийският премиер Робърт Абела изтъкна, че "трябва да се избягва създаването на ненужни полемики".

Сред критиците на плана фигурираше и името на сина на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция - Матю.  

"Един зъб на мегалодон струва 40 долара в еBay. А корупцията в нашата страна ни струваше милиарди. По-добре е правителството да приотизира по-важните неща", написа той в Twitter.