Певецът Weeknd гневно разкритикува "корумпираните" награди "Грами", след като не получи нито една номинация, въпреки многобройните си хитове през тази година и очакванията да бъде сред водещите претенденти за най-престижните музикални отличия. Канадският изпълнител Джъстин Бийбър също изрази недоволството си от номинациите.

Weeknd, който е носител на три награди "Грами", не скри възмущението си от "пренебрежението" на Националната звузокаписна академия, която присъжда наградите.

Изпълнителят остана извън полезрението на академията, въпреки че албумът му "After Hours'' е сред най-успешните за годината. Музиканът също така беше избран да пее в почивката между полувремената на Супербоул. Певецът освен това оглави чарта Hot 100 на "Billboard" със синглите си "Blinding Lights" и "Heartless".

"Наградите "Грами" остават корумпирани. Длъжници сте - на мен, на феновете, на прозрачността в индустрията", написа той в Twitter.

Тежките му думи идват по-малко от година, след като отстраненият главен изпълнителен директор на Националната звукозаписна академия обвини групата, която определя номинациите във водещите категории, в конфликт на интереси и липса на прозрачност в подбора.

Харви Мейсън-младши, временен президент и главен изпълнителен директор на академията, говори по-рано за това дали е изненадан, че Weeknd не е получил нито една номинация. Той заяви, че е трудно да се предвидят решенията на гласуващите.

"Опитвам се да не бъда твърде изненадан", каза Мейсън-младши.

Weeknd

Снимка: Getty Images

След "изригването" на Weeknd срещу Националната звукозаписна академия, Харви направи изявление, в което се посочва, че "за съжаление всяка година има по-малко номинации, отколкото са заслужаващите ги изпълнители".

"Разбираме, че Weeknd е разочарован, че не е номиниран. Бях изненадан и му съчувствам", допълни Мейсън-младши.

Освен Weeknd с номинации се разминаха Люк Кумс, който постави рекорди в стрийминг услугите и доминираше в кънтри чартовете. Морган Уолън, който също имаше успешна година в кънтри музиката, също остана извън надпреварата за престижните отличия.

Група млади обещаващи R&B изпълнителки, сред които Съмър Уокър, Теяна Тейлър и Кейлани, също не получиха номинации. Националната звукозаписна академия "пренебрегна" и покойния рапър Джус Уърлд, Бранди и Крис Браун.

Weeknd

Снимка: Getty Images

Канадският певец Джъстин Бийбър получи четири номинации за наградите "Грами", но въпреки това също критикува решенията на академията. Той заяви, че музиката от петия му студиен албум "Changes'' погрешно е разглеждана като поп, вместо като R&B.

Бийбър все пак благодари, заявявайки, че е "поласкан", но продължи да настоява, че изключването му от R&B категорията е грешка.

"Реших да запиша R&B албум. "Changes" е и си остава R&B албум. Това, че не получи признание като такъв, е странно за мен", написа Джъстин Бийбър в Инстаграм.

Канадският изпълнител е номиниран в категориите за най-добро солово поп изпълнение, на добро поп изпълнение на дует/група, най-добър поп вокален албум и най-добро кънтри изпълнение на дует/група.

Бийбър отбеляза, че обича поп музиката, но иска да бъде уважаван за работата си.

"Израснал съм с възхищение към R&B музиката и исках да запиша проект, въплъщаващ звученето ѝ. Поради тази причина ми се струва странно да не бъда включен в тази категория, след като "Changes" безспорно и безпогрешно е R&B албум", заяви Джъстин Бийбър.

Джъстин Бийбър

Снимка: Getty Images

С най-много номинации за награди "Грами" - девет на брой, е Бионсе. Певицата стана вторият най-номиниран изпълнители в историята на отличията с общо 79 номинации. Тя изостава единствено от съпруга си Джей-Зи и Кунси Джоунс, които имат по 80 номинации.

Бионсе е носителка на 24 награди "Грами". Джей-Зи, който получи три номинации, има в колекцията си 22 "грамофончета".

Наблюдателите отбелязват, че доминацията на Бионсе в номинациите е изненадваща, тъй като суперзвездата тази година не е издавала нов албум.

След Бионсе с по шест номинации се нареждат Тейлър Суифт, Дуа Липа и Роди Рич.

В категориите за най-добро рок изпълнение, най-добра рок песен и най-добър кънтри албум се наблюдава дамска доминация.

Джъстин Бийбър

Снимка: Getty Images

След години на глобален успех BTS получиха първата си номинация за "Грами", която се явява и първата за кей-поп група.

Сред останалите изпълнители, номинирани за първи път, са "Строукс", Меган дъ Стелиън, Майкъл Киванука, Джей Електроника и Хари Стайлс. Стайлс става първият член на групата "Уан дайрекшън", който получава номинация за "Грами".

Няколко изпълнители, сред които Джон Прайн, Нипси Хъсъл, Ленард Коен и Поп Смоук, са номинирани посмъртно за награди "Грами" в различни категории.

Холивудските звезди Рене Зелуегър и Мерил Стрийп имат шансове да се присъединят към елитния клуб на носителите на голямата четворка ЕГОТ - награди "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони".

Кание Уест, чиято колекция включва 21 "грамофончета", има само една номинация тази година - за съвременен християнски музикален албум за "Jesus Is King".

Носителите на награди "Грами" ще бъде оповестени в шоу на живо на 31 януари 2021 г.